(închide)

EXCLUSIV: Raportul de expertiză din dosarul BVA Coal SRL - CE Oltenia

 

Complexul Energetic Oltenia și-a respectat obligațiile contractuale față de BVA Coal SRL! Aceasta este concluzia din raportul de expertiză depus la dosarul de pe rolul Tribunalului Gorj, după multe luni de amânări. Totodată, expertul constată că CE Oltenia putea livra 10 mii de tone pe zi, dar nu la granulația de 0-60 mm. Nu fără ajutorul BVA Coal! În plus, în raport se arată că în multe situații cele două părți, CEO și BVA Coal SRL, au colaborat pentru executarea contractului, dar și că motivele nelivrării sunt datorate amândurora.

BVA Coal SRL a acționat în judecată CEO vrând să demonstreze că societatea nu a respectat termenii conttactului și ca atare cere să i se returneze biletele la ordin în valoare de 720 de mii de euro. Raportul este favorabil CE Oltenia, însă expertul se referă la livrările făcute până la momentul rezlierii, nu la contract în ansamblul lui.

Contractul controversat

Pentru cei care au uitat sau nu știu subiectul, contractul despre care se face vorbire a fost încheiat în decembrie 2014, în mandatul lui Laurențiu Ciurel, pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de cărbune de la CE Oltenia pentru autoritățile sârbe, prin intermediul BVA Coal SRL. S-a vorbit mult despre el și a ajuns și pe masa organelor de anchetă, dar nu s-a finalizat cu urmărire penală. Înțelegerea era parafată pentru 6 luni, dar a fost reziliată după aproape 4 luni, CEO livrând doar 350 de mii de tone de cărbune, în loc de 1, 2 milioane de tone. Contractul prevedea ca societatea să livreze BVA 10 mii de tone pe zi, la granulația de 0-60 mm, valoarea totală a contractului fiind de 15,6 milioane de euro. Într-un articol al contractului se vorbea și despre o scrisoare de garanție bancară de 720 de mii de euro, pe care CEO a transformat-o în bilete la ordine, ceea ce a dus la situația în care entitatea energetică nu a avut cum să recupereze acești bani. Acum, BVA figurează în contabilitatea CEO cu o datorie de aproape 10 milioane de lei.

BVA cere acum ca CEO să-i returneze biletele la ordin, acuzând vicii de executare a contractului, în sarcina complexului. BVA Coal SRL susţine că producătorul de energie nu a respectat contractul şi a calculat prejudiciu de aproape 19 milioane de euro. Pe de altă parte, producătorul de energie a reziliat contractul motivând că BVA Coal SRL a ridicat mai puțin de 5.000 de tone zilnic, confom clauzelor, iar firma din Constanța susține că CEO nu putea livra 10 mii de tone zilnic, lignit cu granulația de 0-60 mm.

Concluziile raportului

BVA a cerut o expertiză în dosar, cerând ca expertul, în acest caz Emanoil Ciobanu, să verifice dacă CEO putea livra 10 mii de tone zilnic la granulaţia de 0-60 mm, dacă avea stoc de cărbune 0-60 mm și dacă CEO și-a respectat contractul. Expertul a depus raportul după luni de așteptare, dar concluzia finală este că CEO și-a respectat contractul. Înțelegerea nu a fost dusă până la capăt, respectarea ei constând în faptul că CEO a livrat cât s-a plătit.

BVA Coal mai arată că a instalat în cariere mai multe staţii de sortare pentru că astfel nu ar fi putut ridica nici această cantitate, deoarece cărbunele nu respecta granulaţia. Expertul confirmă că între cele două părți a fost și o colaborare și că la Cariera Husnicioara s-a făcut sortarea cu un aparat al BVA Coal.

Expertul constată cauzele nerealizării livrărilor ca fiind capacitatea redusă a selectorului, selector defect, lipsă cărbune, neplată tranșă, lipsă mașini de transport, lipsă motorină transport mașini, condiții meteo nefavorabile. “Practic sunt cauze datorate reciproc, atât reclamantului, cât și pârâtului, suficiente ca să compromită clauzele contractului”, se arată în raportul de expertiză. Expertul a organizat întâlniri la toate cele trei cariere, Roșiuța, Lupoaia și Husnicioara, în data de 15 mai 2017. Expertul, pe de o parte constată că acest contract a fost respectat de CEO, pe de altă parte afirmă că nu avea granulația de 0-60 mm. Directorii celor trei cariere afirmă că societatea nu avea depozit separat cu lignit de 0-60 mm, iar recepția se făcea pe lignit de 0-120 mm care apoi era trecut prin concasor: “Se concluzionează că CEO avea capacitatea să livreze 10 mii de tone cărbune chiar în condițiile în care avea în derulare și alte contracte, cu specificația că nu se putea asigura în totalitate granulația de 0-60 mm în toate cele trei exploatări miniere (a se vedea Cariera Husnicioara care depozita lignitul într-un depozit, cu granulația 0-120 mm de unde era sorat de reclamant)”. Totodată, directorii afirmă că: “CEO nu avea obligația contractuală de a constitui stoc cu granulația 0-60 mm”, iar CE Oltenia nici nu a rămas cu stoc de marfă cu granulație de 0-60 mm.

Însă esențială este fraza de la capitolul „Concluzii” a raportului: „CE Oltenia a livrat marfă către reclamanta BVA Coal SRL îndeplinindu-și obligațiile contractuale în raport cu plățile efectuate”. Practic, prin această expertiză BVA reușește să demonstreze că CEO nu avea lignit de granulația de 0-60 mm, dar nu că nu și-a respectat obligațiile contractuale.

Vizualizări: 1,394

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste