(închide)

Mersul „în colindeți”, unul dintre cele mai iubite obiceiuri ale novăcenilor!

 

Perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai frumoasă din an și așteptată cu nerăbdare atât de cei mici, cât și de cei mai mari dintre noi! Prilej de reîntâlnire cu cei dragi, cu prietenii din copilărie, cu vecinii care muncesc peste hotare, ocazia de a povesti și petrece alături de oameni de care ne-a fost dor… acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care Crăciunul este atât de iubit! În ziua de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, la Novaci are loc de secole, frumosul obicei al mersului „în colindeți” (pițărăi, cum se numesc în alte zone ale județului n.red.). Anul acesta, colindeții se vor organiza în alte condiții, impuse de pandemia de coronavirus, dar se vor organiza!

În Ajunul Crăciunului, la Novaci s-a mers și se va merge și în anii viitori în „colindeți”, obicei străvechi și îndrăgit de locuitorii orașului și ai localităților aparținătoare. Este un obicei care a rezistat trecerii timpului, dar și modernismului care a mai distrus ici-colo diverse tradiții. Din fericire, novăcenii sunt legați sufletește de tradițiile lor și fac tot posibilul ca să le păstreze, căci le iubesc, sunt cele care îi reprezintă, fac parte din identitatea lor. Colindeții sunt așteptați cu nerăbdare și emoție de copii, dar și de adulți, căci grație acestui obicei, novăcenii se adună laolaltă, se revăd cu oameni dragi, socializează, petrec împreună. Este una dintre cele mai iubite zile din an, spune profesorul Elena Basarabă, unul dintre promotorii tradițiilor și obiceiurilor din Novaci. Se spune despre acest obicei că datează din vremea dacilor. În ziua de Ajun, dis de dimineață grupurile de colindători din Novaci merg în "capătul satului" strigând și făcând mare zarvă, povestește Elena Basarabă. „Este încă întuneric când colindătorii ajung la ieșirea din sat, și drumul nu este deloc scurt. Spre exemplu, traseul colindătorilor din ungureni are are peste 10 km dus-întors. Toată lumea merge pe jos, cu artificii, torțe, lanterne... aprinse. Este foarte frumos!”, spune profesorul Basarabă. 

Momente pline de veselie

Gospodarii se pregătesc pentru venirea „colindeților”, cumpără colăcei, portocale sau alte fructe, fiecare ce crede de cuviință, în așa fel încât să fie pregătit! Acum zeci de ani, novăcenii îmbrăcau cu emoție costumele populare și își luau săculeții făcuți de femeile casei și plecau în colindeți. Acum, puțini mai poartă portul popular cu această ocazie, însă săculețul specific zoneo Novaciului este nelipsit! La acest obicei participă toată suflarea satelor. Cu mic și mare! „Părinții noștri mergeau "În colindeți" în straie populare, astăzi purtăm haine "negre" cum spun bătrânii satului, dar păstrăm cu sfințenie săcăteul (săculețul) țesut și ales cu cuiul. Acest accesoriu este nelipsit și nimeni nu pleacă de acasă cu săcăteul gol în colindeți. Ar fi semn rău pentru bunăstarea familiei. Bunicile au grijă să pună sare într-o batistă și un colac, ambele simbol al dorinței de a avea o casă îndestulată si prosperă. La întoarcerea din colindeți, sarea este distribuită cu zgârcenie să ajungă și pentru animale, și pentru oameni. Copiii care pleacă în colindeți trebuie să guste dovleac copt, adică să se bucure de roadele pământului pe care calcă, aceasta fiind regula "jocului". Colindătorii agonisesc în această zi cantităti mari de colaci și tot felul de produse, dar toate acestea nu conteaza, ceea ce contează cu adevărat este plăcerea de a participa, de a fi alături de semeni, de a ști măcar o dată în viață că aparți acestor locuri și acestor oameni, munteni adevărati. De colindeți se trag la vatra casei fiii și fiicele novăcenilor plecați departe de casa părintească, se pierd în rândul mulțimii de colidători cu bucuria retrăirii unor momente magice din copilărie. La Novaci, tradiția nu moare. Păstrăm, conservăm și promovăm obiceiurile strămosilor cu inima daruită trecutului pentru viitor", a spus profesor Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci.

După ce colindeții se termină, participanții își aleg un loc de întâlnire și petrec împreună la un pahar de vin fiert, punându-se „la zi” cu noutățile. Tradițiile nu mor datorită unor astfel de oameni! Obiceiul colindeților sau al pițărăilor se păstrează în foarte multe sate din Gorj-în unele se organizează dimineața, în altele după lăsarea serii, dar peste tot obiceiul este foarte îndrăgit!

Măsuri speciale

Anul acesta, obiceiul colindeților se va organiza cu respectarea unor măsuri impuse de autoritățile sanitare. Pe pagina de Facebook a Primăriei Novaci, reprezentanții autorităților locale au afișat măsurile care vor trebui respectate de participanții la colindeți. Se va purta mască, se va respecta distanțarea socială, grupurile mai mari de 6 persoane sunt interzise, se vor respecta regulile de igienă etc.

Galerie foto





Vizualizări: 4,077

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste