(închide)

Al treilea val de căldură intensă în România va putea aduce temperaturi de 39-40 de grade Celsius!

 

Valul de caniculă, cel mai lung din această vară, va persista până la sfârșitul săptămânii, iar sâmbătă ar putea fi atins un vârf al acestui val, cu temperaturi de până la 41 de grade Celsius la umbră, în extremitatea sudică a țării, conform directorului Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu. Începând de marți, un al treilea val de căldură intensă în România va putea aduce temperaturi de 39-40 de grade Celsius.

Directorul ANM, Elena Mateescu, spune că România se confruntă acum cu un al doilea val de caniculă, care va persista până la sfârșitul acestei săptămâni. Sâmbătă ar putea fi atins un vârf al acestui val de caniculă, cu temperaturi maxime de 39-40 de grade și posibil izolat, în extremitatea sudică a țării, 41 de grade Celsius la umbră, a spus directorul ANM la Digi 24.

„Nu ne-am apropiat de maximul absolut al lunii iulie în țara noastră, 44,3 grade Celsius în 24 iulie 2007, la Calafat, însă durata acestui episod și intensitatea lui, dar mai ales extinderea în aproape toată țara – mai puțin în zonele de munte și de deal, acolo unde maximele s-au situat până la 32-33 de grade – fac din acesta să fie unul care confirmă această tendință. Deja, intervalul 1-18 iulie din acest an înregistrează o abatere termică de două grade față de normalul climatologic al unei luni iulie în țara noastră, cea mai caldă lună a verii și a anului, și situează această lună până în prezent pe locul 3 ca fiind cea mai călduroasă, după lunile iulie ale anilor 2012, 2007 și 2015. Cu siguranță, va mai urca în acest top, pentru că urmează un al treilea val. Așa cum arată informațiile, cel puțin până la sfârșitul lunii lui cuptor, vom discuta aproape zilnic de ceea ce înseamnă persistența valului de căldură din vara 2023”, a spus meteorologul.

Vizualizări: 231

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste