Icoanele de vatră ale lui Pompiliu Ciolacu și lucrările artiștilor Iliana și Florin Gheorghiu, expuse la Muzeul Național Brâncuși

 

La Muzeul Național “Constantin Brâncuși” ava avea loc o importantă expoziţie de artă sacră “ICOANA” - contribuții iconografice la tezaurul spiritual din Gorj. Astfel, miercuri 11 ianuarie 2022, începând cu ora 17.00, sunteți invitați la vernisajul acestei expoziții.

Evenimentul reprezintă un proiect ambiţios de artă sacră, care îşi propune să prezinte într-o selecţie inedită reprezentări iconografice. Expoziția „Icoana” cuprinde lucrări ale artiștilor Iliana și Florin Gheorghiu, dar și icoane de vatră semnate Pompiliu Ciolacu.
Iliana și Florin Gheorghiu sunt o familie de artisti vizuali din Târgu Jiu. Pe lângă faptul că sunt cadre didactice, Iliana și Florin au avut foarte multe expoziții la nivel național, dar și internațional ( Franța. Olanda, Austria).
Etnologul Pompiliu Ciolacu a descoperit pasiunea pentru icoana de vatră la vârsta de 16-17 ani și de atunci nu a renunțat la ea. Managerul CJCPCT Gorj a avut la nivel național numeroase expoziții, dar a câștigat și foarte multe premii la concursurile la care a participat împreună cu elevii de la Palatul Copiilor din Târgu Jiu. Etnologul a avut și expoziții internaționale în Polonia, Cehia și Franța, fiind trimis de Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Satului, Muzeul Țăranului Român, Ministerul Turismului și CJCPCT Gorj. Pompiliu Ciolacu este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România filiala București, a publicat până acum două cărți despre icoana de vatră și a înființat alături de colegii de la CJCPCT Gorj, Muzeul Crucilor la Măceșu în Târgu Cărbunești. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a marcat în fiecare an la Măceșu Înălţarea Sfintei Cruci. Pompiliu Ciolacu este unul dintre puținii creatori populari care mai fac icoane de vatră, iar această pasiune a fost recunoscută și de autoritățile locale din Târgu Cărbunești, care i-au acordat titlul de “Cetățean de Onoare” al orașului, în 2022.


Florin Gheorghiu a primit în 2005, premiul pentru grafică la Salonul „Vara Gorjeană“, UAPR Gorj și în 2009, premiul pentru Iconografie în cadrul Expoziției Naționale de Artă Populară de la Muzeul de Artă Populară al Olteniei, Craiova.
Iliana Gheorghiu este absolventă a secției de Artă Murală a Facultății de Arte Platice, Decorative și Design a Academiei Nationale de Arta ” George Enescu” din Iasi / promotia 2002. Iliana a primit în 2006, premiul pentru Salonul de Toamnă UAPR Gorj, în 2009, premiul III -Iconografie Bizantină în cadrul Expoziției Naționale de Artă Populară organizat de Muzeul de Artă Populară al Olteniei, Craiova, în 2013, Premiul Artistul anului 2013 UAP Tg. Jiu și tot, în 2013, Premiul I pentru Iconografie în cadrul Expoziției Naționale de Artă Populară la Muzeul de Artă Populară al Olteniei, Craiova.
Cei 3 sunt singurii artiști iconari din județul Gorj și contribuie prin munca lor la îmbogățirea tezaurului spiritual gorjenesc.
Expoziția este deschisă publicului în perioada 11 ianuarie – 15 februarie 2023.

Galerie foto



Vizualizări: 412

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste