Marii oameni de cultură trecuți la viața veșnică, pomeniți la Muzeul Crucilor de la Măceşu

 

Înălțarea Sfintei Cruci, celebrată pe 14 septembrie va fi marcată și la Muzeul Crucilor din satul Măceșu din Târgu-Cărbunești. Potrivit reprezentanților CJCPCT Gorj, vor fi pomeniți marii oameni de cultură trecuți la viața veșnică. 

La Muzeul Crucilor de la Măceșu, CJCPCT Gorj în colaborare cu Primăria orașului Târgu Cărbunești organizează luni 14 septembrie 2020 începând cu ora 11.00 un parastas pentru pomenirea celor decedați și împărțirea a 50 de pachete de pomană. Cei interesați să participe la acțiunile organizate cu ocazia “Înălțării Sfintei Cruci”, dar și să viziteze muzeul sunt așteptați! 

Pe 13 septembrie 2013 a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăposteşte numeroase cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. Este singurul muzeu din Oltenia dedicat exclusiv crucilor şi troiţelor de lemn. Zeci de cruci şi troiţe din lemn originale, unele vechi de mai bine de un secol, luate din toate satele judeţului, au fost aduse în curtea fostei şcoli din Măceşu pentru a încânta privirile tuturor celor care vor trec pragul acestui muzeu, poate unic în lume. Pompiliu Ciolacu, etnolog în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a avut idea înființării unui astfel de muzeu unicat în România. Cea mai veche cruce expusă în muzeul de la Măceşu este una tip troiţă, adusă din comuna Vladimir și are peste 140 de ani. La muzeu sunt expuse și cruci de jurământ pentru artiști plastici renumiţi, ca marele Constantin Brâncuși, Corneliu Baba, actori precum Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică sau Amza Pellea, interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.

Galerie foto


Vizualizări: 646

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste