Paraclisul mitropolitan din Craiova, strămutat din Băleștii Gorjului! Este opera unui maestru al lemnului

 

Paraclisului mitropolitan „Toți Sfinții” din Craiova  a fost strămutat din satul Tălpășești al comunei Bălești, județul Gorj, în curtea Arhiepiscopiei Craiovei în 1975. Meșterii din județul Gorj au fost adevărați maeștrii ai artei lemnului, iar lăcașele de cult ridicate de ei stau mărturie! „Fără să fie impresionante prin dimensiuni sau prin evenimente excepționale, discretele biserci de lemn ale Olteniei se impun prin detaliile lor constructive, prin pictura lor pe pânză, pe grund sau direct pe lemn, uneori prin asemănarea izbitoare cu casa obișnuită a săteanului”, scria Luiza Zamora în volumul „Lemn. Biserici din nordul Olteniei” (2010). 

Biserica din lemn cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor (Toți Sfinții)“ din curtea Catedralei Mitropolitane din municipiul Craiova a fost strămutată aici în anul 1975 din comuna Bălești. Lăcașul de cult din lemn, care datează din 1780, a fost restaurat, și, potrivit informațiilor de pe site-ul Mitropoliei Olteniei, biserica adăposteşte părticele din moaştele Sfântului Ierarh Dimitrie al Rostovului, Sfânta Cuvioasă Alexandra şi Sfântul Cuvios Ilarion Schimonahul. Biserica este trecută pe lista Monumentelor Istorice din România. Înainte de a fi strămutată din satul Tălpăşeşti la Craiova, Biserica „Toţi Sfinţii“ a îndeplinit rolul de biserică parohială. Este ctitorită de monahul Daniil, vieţuitor al mănăstirii Tismana, originar din satul Tălpăşeşti. Se pare că lăcașul ar fi fost dat în folosinţa cultului în anul 1785. Monumentul este construit dintr-un singur material, lemnul (stejar 80%, salcâm şi brad) cu ajutorul căruia s-au putut modela foarte uşor elementele principale ale construcţiei: bolţi, căpriori, pereţi, stâlpi, catapeteasmă, icoane etc. Valoarea spaţiului este dată de decorul pictat şi sculptat, elemente ce oferă o deosebită stare de echilibru şi linişte pentru cei ce pătrund în interiorul sfântului lăcaş. Faţada cu pridvor leagă foarte bine arhitectura paraclisului de cea a caselor ţărăneşti din zona Gorjului.

Potrivit reprezentanților Mitropoliei Olteniei, la sfârşitul anului 1821, bisericuța din lemn din Tălpășești a fost prădată de armatele turceşti care veniseră aici ca să înnăbuşe revoluţia lui Tudor Vladimirescu. Peste un an, a fost restaurată de familiile Ciauşi Matei Corneanu şi Constantin Chilea. În anul 1860, Biserica „Toţi Sfinţii“ din satul Tălpăşeşti a cunoscut transformări importante, fiind restaurată în totalitate de meşterul zugrav „Dimitrie ot Corneşti“, cunoscut în zonă pentru că restaurase mai multe lăcaşuri de cult. Astfel, bisericii i-au fost schimbate acoperişul, precum şi zugrăveala interioară şi exterioară care a fost refăcută în tempera. Din păcate, după 1894, interesul localnicilor pentru bisericuţa de lemn a scăzut, deoarece în sat a început construirea unei biserici noi, din zid. Biserica începuse să se degradeze considerabil. „Ca o soluţie la aceasta problemă, Arhiepiscopia Craiovei a hotărât strămutarea bisericii din Tălpăşeştii Gorjului, la Craiova, în curtea Arhiepiscopiei. Lucrările de strămutare au fost coordonate de patriarhul Teoctist, arhipăstorul Olteniei din acea perioadă, care a obţinut cu greu aprobările autorităţilor locale pentru această acţiune. În anul 1975, biserica a fost adusă în curtea Arhiepiscopiei, iar în anul 1976 lucrările de reasamblare au fost duse la bun sfârşit. La acţiunea de remontare a elementelor de lemn au participat specialişti, elevi ai Seminarului Teologic din Craiova, meşteri lemnari din satul Tălpăşeşti, personalul Arhiepiscopiei etc”, spun reprezentanții Mitropoliei Olteniei.

În prezent, Bisericuţa „Toţi Sfinţii“ se constituie ca un grăitor exemplu în acţiunea de păstrare şi conservare a patrimoniului naţional. Este locul unde arhiereul săvârşeşte de foarte multe ori slujba Vecerniei, seara, iar dimineaţa Sfânta Liturghie. Paraclisul are program zilnic.

Galerie fotoVizualizări: 1,051

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste