(închide)

Părintele Gherasim Iscu de la Mănăstirea Tismana, unul dintre românii propuși spre canonizare

 

Anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniverseaza un secol de la recunoasterea statutului de Patriarhie, 15 cuviosi si marturisitori romani sunt propusi spre canonizare. Oameni pe care poate i-ati vazut, le-ati admirat credinta si ati auzit despre ei ca au facut minuni, vor deveni sfinti.

Arhimandritul Gherasim Iscu, stareţul Mănăstirii Tismana, a făcut parte din Grupul de rezistenţă Oltenia şi a fost condamnat la 15 ani de închisoare. A decedat la Aiud în anul 1951. Pastorul Richard Wirmbrand scria în cartea sa „Cu Dumnezeu în subterană” despre felul de a fi al părintelui Gherasim Iscu. Acesta și-a spovedit și iertat unul dintre torționari, în închisoare, după care a murit. Era capabil de o iubire infinită față de oameni, chiar și față de aceaia care îi făcuseră cel ami mare rău.
„(…) fusese așa tare torturat, încât urma să moară. Dar fața călugărului Iscu era senină. El vorbea de nădejdea sa în ceruri, despre dragostea sa în Hristos, despre credința sa. La stânga mea era torționarul comunist care îl torturase pe preot până la moarte. S-a întâmplat ca acel torționar comunist care îl torturase pe acest preot să fie și el torturat până la moarte de camarazii săi. Sufletul lui era în agonie. ”Părinte, te rog, roagă-te pentru mine, nu pot muri, am făcut atâtea crime înfricoșătoare!” Atunci am văzut o minune. Am văzut preotul care agonise, (…) i-a mângâiat capul- am privit pe cel ucis, mângâindu-și ucigașul. Aceasta e dragostea, a găsit milă pentru el”, scria Wurmbrand, citat pe https://www.aparatorul.md/marturisirea-evreului-richard-wurmbrand-despre-preotul-marturisitor-gherasim-iscu/  Iată ce spunea ÎPS Patriarhul Teoctist despre martiriul părintelui Iscu de la Mănăstirea Tismana: „...să avem pilda Sfântului Nicodim și a altor mari părinți din această mănăstire, care și-au dat sufletul pentru credință, așa cum este și neuitatul stareț al mănăstirii, părintele Arhimandrit Gherasim Iscu. A murit în închisorile comuniste apărând credința și dând mărturie de anii grei, de cele cinci decenii pe care le-am străbătut pentru a ne salva credința”.

Mai multe detalii despre canonizare pe https://www.antena3.ro/actualitate/religie/parintele-gherasim-iscu-canonizare-mari-duhovnici-ai-romaniei-708798.html

Vizualizări: 332

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste