(închide)

Parohia Țicleni: Taina Sfântului Maslu, săvârșită de un sobor de 18 preoți, prilej de mare bucurie duhovnicească

 

La Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Parohia Țicleni, duminică, 11 decembrie 2022, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de către un sobor de 18 preoți, printre care s-a numărat și protoiereul Ion Spilcă de la Protopopiatul Târgu-Cărbunești. Aproximativ 200 de persoane din parohie, dar și din parohiile vecine au participat cu multă evlavie la această slujbă. După Taina Sfântului Maslu, preoții au participat la întâlnirea Cercului pastoral Nr. 1 al Protoieriei Târgu-Cărbunești, coordonat de preotul Dragomir Țicleanu. 

Sfântul Maslu se săvârșește pentru cei bolnavi, ca Dumnezeu să le dăruiască sănătate trupească şi sufletească. Sfântul Maslu este Taina care, prin rugăciunile preoţilor şi prin ungerea trupului cu untdelemn sfinţit, împărtăşeşte credincioşilor harul dumnezeiesc și pentru iertarea păcatelor şi întărirea sufletului. „Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn întru numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav, şi-l va ridica pe el Domnul, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui”. (Iacob 5, 14-1 5) 

În rânduiala Bisericii Ortodoxe, Taina Sfântului Maslu se săvârșește cu precădere în perioadele de post. Lucrarea de vindecare și de iertare a păcatelor este susținută prin ungerea credincioșilor cu untdelemn sfințit, însoțit de rugăciunea preoților săvârșitori ai sfintei taine către Dumnezeu, Doctorul sufletelor și al trupurilor. 

Duminică după-amiază, Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Parohia Țicleni a devenit neîncăpătoare, credincioșii din zonă dorindu-și să participe la Sfânta Taină a Maslului în număr cât mai mare. Cu mic și mare, tineri și vârstnici, enoriașii au participat la această slujbă săvârșită de cei 18 preoți, printre care și părintele Ion Spilcă, protoiereu al Protopopiatului Târgu-Cărbunești. Preoții au participat la această Sfântă Taină la invitația preotului Dragomir Țicleanu, paroh al parohiei Țicleni, dar și coordonator al Cercului Pastoral Nr. 1 din cadrul Protopopiatului Târgu-Cărbunești.

În cadrul sfintei slujbe cei prezenți au fost unși cu untdelemn sfințit, au ascultat pericopele evanghelice și scrierile Sfinților Apostoli rânduite, dar și cuvintele rostite de preotul paroh Dragomir Țicleanu și de părintele protopop Ion Spilcă. „Mulțumim lui Dumnezeu pentru această duminică binecuvântată, mulțumim Mântuitorului nostru pentru această sfântă taină! Mulțumim preacucernicilor părinți, în frunte cu părintele nostru protoiereu, părintele Ioan, care a venit în mijlocul nostru. Ne-au onorat cu prezența dumnealor și le mulțumim. (...) Ne rugăm la bunul Dumnezeu să primească rugăciunea noastră, ne-am rugat ca bunul Dumnezeu să ne dea sănătate trupească și sufletească și liniște sufletească. Vă mulțumim și dumneavoastră, iubiților credincioși, care de fiecare dată umpleți bisericile, duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare”, a spus, în încheierea slujbei, preotul Dragomir Țicleanu. 

„Iubiți credincioși, îi felicităm pe preoții de aici, ne-am întâlnit astăzi aici cu multă bucurie. Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Maica Domnului, toți sfinții sunt alături de noi; iar credincioșii primesc binecuvântare atât pentru suflet, cât și pentru trup, mai ales la aceste slujbe în care se săvârșesc Sfintele Taine. Vă felicit pentru biserica pe care o aveți, pentru felul în care participați la sfintele slujbe. Binecuvântarea Domnului să fie peste dumneavoastră, harul Duhului Sfânt, și totodată să primiți și arhiereasca binecuvântare a Înalt Prea Sfințitului nostru Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei!”, a spus protoiereul Ion Spilcă.

În perioada următoare sunt programate și alte întâlniri ale preoților din cercurile pastorale din cele trei protopopiate din județul Gorj.

Galerie foto














Vizualizări: 2,151

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste