Sute de vârstnici din Peștișani, beneficiari ai proiectului „Bunicii comunității”! Proiectul continuă cu sprijinul Primăriei

 

La Clubul Seniorilor din comuna Peștișani a avut loc , pe data de 2 septembrie 2022, conferința de presă de închidere a proiectului  "Bunicii Comunității Peștișani". De servicii sociale 224 de vârstnici ai comunei Peștișani, un număr mult mai mare decât cel prognozat inițial. Proiectul continuă cu susținerea financiară a Primăriei Peștișani. La conferința de presă a participat primarul Cosmin Pigui și mai mulți beneficiari din cadrul grupului țintă. 

 Proiectul „Bunicii Comunității“ de la Peștișani  a demarat în data de 3 iunie 2019 și a fost finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, axa prioritară 4-Incluziunea socială și combaterea sărăciei. Valoarea proiectului a fost de aproximativ 28 milioane de lei. „Obiectivul principal al proiectului l-a reprezentat reducerea numărului de persoane vârstnice aflate in situație de vulnerabilitate, prin sprijinirea acestora în vederea accesării serviciilor sociale, pentru depășirea dificultăților specifice acestei categorii de populație. Astfel, s-a urmărit reducerea fenomenului de izolare și autoizolare a persoanelor vârstnice, asigurarea accesului la servicii sociale, creșterea gradului de informare și facilitarea accesului la servicii publice, completarea și dezvoltarea serviciilor de asistență socială“, se arată într-un comunicat de presă.

În cadrul centrului social „Centru de zi de socializare și petrecere a timpului liber (tip club)”, destinat persoanelor vârstnice, au fost desfășurate diverse tipuri de activități: activități de socializare și petrecere a timpului liber; activități recreativ-artistice; activități de consiliere și socializare cu rol în rezolvarea problemelor personale și interpersonale, pentru o mai bună adaptare și integrare socială; activități informative ce au contribuit la prevenirea declinului cognitiv, la dobândirea independenței și facilitarea incluziunii sociale. Clubul Seniorilor a organizat activități de dans, jocuri, audiții muzicale, ateliere de creație (goblen, modelaje, origami, etc), precum și ateliere de pictura, culinare, culturale, istorie, etc.
Au fost încheiate parteneriate cu parohiile din localitate, cu diverse cabinete medicale, inclusiv Direcția de Sănătate Publică Gorj, pentru sprijinirea integrării in comunitate a persoanelor vârstnice.

Excursii și masă caldă


Vârstnicii au participat la excursii de 1 zi organizate pe traseul Peștișani-Petroșani-Prislop-Banpotoc-Lainci-Peștișani, cu vizitarea obiectivelor turistice din zonă, iar 30 din cei mai activi membri au beneficiat de o excursie de 4 zile pe traseul Peștișani-Salina Turda-Maramureș-Cimitirul Vesel de la Săpânța-mănăstirile din nordul Moldovei-Prislop, Bârsana, Putna, Voroneț, Agapia-Mănăstirile Cozia și Curtea de Argeș-Horezu-Peștișani.

Din economiile realizate în timpul implementării proiectului, membrii grupului țintă au beneficiat de masă caldă în sistem catering și un pachet de alimente de bază și unul de produse de igienă. Proiectul va continua, fiind sprijinit de primăria Peștișani, tocmai pentru că este benefic comunității.

Galerie foto


Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste