(închide)

Un colonel în rezervă hunedorean se dedică unui proiect de punere în valoare a tradițiilor rurale

 

In ultimii ani, după ieșirea la pensie, colonelul în rezervă Petru Stăncoane, a hotărât să se dedice unui proiect personal de punere în valoare a tradițiilor și obiceiurilor din ținutul de baștină, comuna Bătrâna, din Ținutul Pădurenilor, o micuță așezare rurală care numără puțin peste 100 de locuitori.
El a pus bazele unei locuințe-muzeu, în vechea casă părintească, construită pe structură de lemn, chiar de către tatăl său, tâmplarul satului. Dacă la exterior se poate observa structura de lemn bine închegată a casei, la interior se poate vedea frumusețea tâmplăriei de lemn a ferestrelor, precum și stilul vechi al tencuielii pe bază de var.
Lucrurile au evoluat și, la scurt timp, deținătorul muzeului a dezvoltat în curtea locuinței-muzeu, o zonă în care a expus uneltele vechi, de tâmplărie, ale familiei, ilustrând astfel pasiunea pentru lucrul în lemn a străbunilor săi.
Hărnicia feminină a pădurencelor este dovedită prin zecile de costume populare expuse în încăperile muzeului. Cu multă grijă, soția colonelului Stăncoane a pregătit costumele tradiționale, unele vechi de mai bine de o sută de ani, care au fost păstrate cu mare grijă, în cuferele de zestre, de către mama și bunica colonelului.
Sunteți așteptați să pășiți într-un spațiu autentic în inima Ținutului Pădurenilor!

Sursa: https://www.facebook.com/HunedoaraTurism

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste