(închide)

Un tânăr artist originar din Motru va expune la Galeria Brăteanu din Timișoara!l Expoziția "Fără cuvinte" sau arta ca un univers paralel de simboluri

 

Dragi iubitori ai artelor, avem bucuria de a vă invita la deschiderea expoziției de pictură a artistului vizual PAF (Florin-Alexandru Preda).

Afirmăm că PAF (Florin-Alexandru Preda) este un artist plastic promițător din generația tânără, un pictor post/transmodernist cu lucrări de profundă expresivitate. Talentul său, însoțit de o acută personalitate imaginară, îi conferă privilegiul de a găzdui în perioada 1-15 februarie 2024 expoziția sa "Fără cuvinte " la Galeria Brăteanu din Timișoara, expoziție ce cuprinde interesante lucrări de artă. Artistul plastic se evidențiază prin curajul compozițional al viziunilor sale, dar și prin acuitatea mesajului artistic adresat unei lumi în care simplitatea și sublimul coexistă. Lucrările sale au o compoziție specifică, deoarece artistul surprinde o lume a determinărilor existențiale în fragmentarea sa dramatică.

Alexandru Preda se bucură de privilegiul de a fi în preajma artiștilor consacrați (și să nu-i menționăm doar pe cei din familia sa), dar și puterea de a percepe în mod original o lume plină de transformări metaforice, cerându-și clipa de grație și mântuire în imagini expresive. ,,Litera” artei sale tinde la o semnificație generală a ideii, emanând o puternică impresie de modernitate și esențialitate în transfigurări artistice posibile.

Pictura devine un limbaj în sine, culorile devenind straiele "fără cuvinte" ale lui PAF, ca într-un elogiu adus frumuseții. Artistul aduce în lucrările sale aspecte ale cotidianului sub forma plăcerii sau spaimei, transpunând pe pânză idealul și bucuria de a trăi, precum și tristețea și transformările lumii sale reale contemporane.

Arta atrage prin intermediul simțurilor, iar o pictură trebuie să capteze atenția într-un fel anume. ,,Și timpul pictează", spunea Goya, iar Alexandru Preda se dovedește a fi cu adevărat unul dintre artiștii generației tinere. Lucrările sale exprimă tăcerea minții și muzica ochiului, așa cum sublinia Orhan Pamuk. Pictorul nu reproducă realitatea, ci ceea ce el însuși vede, iar pictura sa nu devine o poezie mută, ci doar ne lasă "fără cuvinte".

Alexandru Preda oferă o perspectivă unică asupra lucrurilor, incitând privitorul să se bucure de creațiile sale pe care le așterne cu măiestrie pe hârtie sau pânză. În orice caz, merită remarcat faptul că Alexandru Preda se evidențiază ca un artist plastic cu o concepție originală, realizând compoziții picturale deosebite într-o perspectivă nouă, post/transmodernistă, înțelegând arta ca un univers paralel de simboluri și sensuri existențiale într-o metafizică a transfigurărilor estetice.

                                                                                          Conf.univ.dr. Mircea Tutunaru

„Vă asteptăm cu drag să degustați un pahar de vin sec de Silagiu produs de Crama Varvara, la vernisajul ce va avea loc în data de 1 februarie la ora 18:00. Cuvântul de deschidere va fi rostit de catre scriitorul Gheorghe Florescu. Expoziția poate fi vizitată până în data de 15 februarie în intervalul orar 9-17, pentru detalii ne puteți contacta la adresa de e-mail: [email protected] sau la telefon: 0724523525”, a spus Costin Brăteanu

Galerie foto



Vizualizări: 1,045

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste