(închide)

Alternativele implantului dentar: cum poți înlocui dinții lipsă și ce presupune fiecare procedură

 
Implantul dentar este, fără îndoială, cea mai sănătoasă și eficientă soluție pentru înlocuirea dinților pierduți. Deși tratamentul impune, uneori, o perioadă îndelungată de recuperare, mai ales dacă este nevoie de intervenții suplimentare, precum adiția de os mandibular, este aproape întotdeauna soluția recomandată de către specialiști, tocmai datorită rezultatelor și durabilității acestora.

Prima alegere a specialiștilor nu este, însă, întotdeauna la îndemână pentru pacienți. Acest lucru poate avea legătură cu durata și complexitatea tratamentelor. În astfel de situații, medicul îți poate recomanda o serie de alternative:

Puntea dentară

Atunci când îți lipsește un singur dinte sau 2-3 grupați, puntea dentară poate fi o alternativă pentru implant dentar Craiova. Aceasta folosește dinții alăturați drept suport și ”umple golul” într-o formă estetică, ce imită cu brio aspectul dinților naturali. De altfel, acesta este și unul dintre dezavantajele punților dentare, necesitatea de a șlefui dinții de prindere. Culoarea și forma au scopul de a le replica pe cele naturale. Materialele din care se realizează punțile dentare sunt zirconiul - adesea folosit pentru înlocuirea dinților frontali - și metalul acoperit cu material ceramic - pentru înlocuirea dinților care au un rol important în masticație. Mixul metal - ceramică este unul rezistent și estetic. 

Proteza

Proteza tradițională sau clasică este, încă, o opțiune populară de tratament, tocmai datorită faptului că a fost una dintre primele proceduri utilizate pentru înlocuirea dinților lipsă. De aceea este și cea mai accesibilă din punct de vedere financiar. Din perspectiva medicală, însă, este o metodă desuetă, care nu îți poate oferi stabilitate, nu este la fel de estetică precum implanturile dentare și, deși are o eficiență medie în ceea ce privește masticația, poate fi destul de inconfortabilă și instabilă, atunci când este folosită fără un adeziv. 

Proteza scheletată

Mai stabilă decât proteza tradițională, cea scheletată reprezintă o opțiune de tratament doar în cazul pacienților care mai au dinți viabili frontal și nu suferă de edentație totală. Proteza scheletată se sprijină pe acești dinți sănătoși din partea frontală a arcadei. Se fixează cu ajutorul unor croșete metalice. Cu alte cuvinte, aceasta este o lucrare parțială, recomandată ca alternativă fie pentru implanturi dentare, fie pentru lucrări fixe. 

Proteza pe capse

Atunci când nu suferi de edentație totală și mai ai doi sau trei dinți viabili, medicul stomatolog îți poate recomanda montarea unei proteze cu capse. Aceasta are un sistem de prindere care se fixează de rădăcina dinților naturali și este mai stabilă decât protezele clasice. În plus, datorită sistemului de prindere pe capse, este ușor de înlăturat și de montat, lucru care facilitează o igienă corespunzătoare optimă. Avantajul său, în comparație cu protezele clasice, este confortul pe care îl oferă.

Proteza pe implanturi

În cazul pacienților care suferă de edentație totală și caută o soluție de mijloc, care să nu fie nici implant dentar, nici proteză clasică, medicul stomatolog poate recomanda montarea unei proteze pe implanturi. Aceasta conferă o stabilitate sporită față de proteza clasică, deoarece se montează în mod similar protezei pe capse, doar că, de această dată, de implanturi. În funcție de situație, medicul stomatolog va recomanda montarea a două (maxilarul inferior) sau patru implanturi (maxilarul superior). 
Din aceeași categorie, mai există o alternativă pentru edentație totală, care presupune inserarea a patru implanturi pe maxilarul inferior, respectiv șase pe cel superior și căruia i se poate atașa o lucrare provizorie chiar în a doua zi după procedura de implantologie. Lucrarea fixă se va atașa după 6 luni de la procedură.


Tu ai discutat cu medicul tău stomatolog despre opțiunile de tratament, înainte de a fi pus în fața necesității de a lua o decizie?


Foto: Freepik

Vizualizări: 411

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste