(închide)

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” la 84 de ani

 

Manifestările ocazionate de aniversarea anuală a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” au început în dimineața zilei de 27 octombrie, în apropierea Mesei Tăcerii, în prezența iubitorilor de cultură și de Brâncuși.
Despre principalii contributori la ridicarea Ansamblului sculptural brâncușian a vorbit Adina Andrițoiu, președinta Ligii Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”. Aceasta a subliniat importanța familiei Tătărescu, în principal a Arethiei Tătărescu, în calitate de președintă a Ligii Femeilor Gorjene, la finanțarea lucrărilor de la Calea Eroilor. Astfel, Liga a preluat pe cheltuiala sa terminarea lucrărilor la Biserica Sfinții Apostoli, situată pe traseul Căii Eroilor, sumele destinate despăgubirii proprietarilor de terenuri care trebuiau să renunțe la o parte din suprafețele grădinilor pentru prelungirea străzii Grigore Săftoiu la cele două capete, precum și alte cheltuieli legate de operele din piatră. La rândul său, Gheorghe Tătărescu, prim-ministru al României la acea vreme, a sprijinit acest proiect prin alocări de la bugetul central pentru pavarea Căii Eroilor, iar Societatea „Petroșani”, cea care deținea Atelierele Centrale unde au fost turnate romburile din fontă, a participat cu costurile necesare ridicării Coloanei fără Sfârșit.
Pe baza documentelor identificate până în prezent, pentru acest proiect de anvergură au fost cheltuiți în total peste 11.000.000 de lei, ca efort comun al unei societăți comerciale private („Petroșani”), al unei organizații culturale (Liga Națională a Femeilor Gorjene), al administrației publice locale Târgu-Jiu și al administrației publice centrale (Guvernul României, prin ministerele de resort).
Deoarece elevii se află în vacanță, directorul Palatului copiilor a preluat sarcina reprezentării instituției cu două piese despre Brâncuși, interpretate vocal și însoțite de acompaniament de chitară.
De o parte și de alta a rodului circular care delimitează Masa Tăcerii cu cele 12 scaune cu fața rotundă, au fost expuse fotografii de epocă, dar și din actualitate, reunite sub denumirile de „Târgu Jiu Odinioară”, autor Ion Țârlea și „În preajma Capodoperei”, autor Ionel Scăunașu.
La ora 13:00, la Muzeul Județean Gorj din str. Geneva, a fost vernisată excepționala expoziție retrospectivă „Conexiuni Spirituale” a artistului plastic Gheorghe Plăveți, cu lucrări de sculptură și pictură. Expoziția a fost curatoriată de Florin Gheorghiu, vicepreședinte al Filialei Târgu Jiu a UAPR. Despre parcursul artistic al sculptorului, pictorului și profesorului Gheorghe Plăveți a vorbit criticul de artă Cătălin Davidescu, care a urmărit evoluția artistului timp încă de la primele expoziții. Acesta a menționat filonul religios care unește lucrările lui Gheorghe Plăveți din ultimele decenii, spre deosebire de cele din tinerețe. La rândul său, artistul a arătat că și-a intitulat mai multe lucrări „Rugăciune”, deoarece au în comun același mesaj, iar culorile care se întâlnesc pe pânzele sale au sorgintea în pictura în frescă de pe pereții mănăstirilor Bucovinei.
În continuare, au fost decernate două premii importante: Premiul Național Constantin Brâncuși a fost acordat sculptorului Aurel Vlad pentru lucrarea „David și Goliat” din expoziția „Re: metal”, Reșița, 2021, iar premiul Bursa Brâncuși a revenit sculptorului Ioan Aurel Mureșan, pentru expoziția „Ultransilvania” 2021, de la Muzeul de Artă din Craiova.
Cu aceeași ocazie, a fost lansată lucrarea „Documente din donații privind activitatea lui Constantin Brâncuși la Târgu Jiu în perioada 1937-1938”, autori dr. Sorin Lory Buliga și Adina Andrițoiu. Lucrarea a fost elaborată pe baza unor documente primite de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” în anul 2016, de la inginerul new-yorkez de origine română, Stephan Benedict. În carte sunt prezentate mărturii personale ale cioplitorului Ioan Alexandrescu, cel care l-a ajutat pe Brâncuși la sculptarea Porții Sărutului, schițe desenate de către acesta conform discuțiilor purtate cu marele artist despre „cum a voit să definitiveze ansamblul de lucrări de la Tîrgu-Jiu”, precum și numeroase fotografii și articole de ziar din perioada anilor 1960.
De la ora 15:00, la Galeriile de Artă a avut loc vernisajul expoziției „Eveniment” a Filialei Târgu Jiu a UAP din România, curatori Vasile Fuiorea și Armand Landt, iar de la ora 17:00, la Muzeul Național Constantin Brâncuși, s-a desfășurat un recital de muzică susținut de muzicienii Mircea Suchici la violoncel și Florin Berculescu la pian. Au recitat poeții Nicolae Coande și Spiridon Popescu, actorii Eugen Titu și George Drăghescu de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. În același spațiu primitor al Muzeului Național Constantin Brâncuși s-a vernisat expoziția de pictură „RUM vs MUR” a Georgianei Brandt, curator Florin Arpezeanu.
Seara s-a încheiat cu concertul „Sunetul muzicii”, susținut de Orchestra simfonică a Filarmonicii din Craiova, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”.
Manifestările au fost organizate de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Muzeul Național „Constantin Brâncuși”.

 Credit foto: Claudia Bocîi

Galerie foto



Vizualizări: 278

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste