(închide)

Baritonul Vasile Martinoiu, celebrat de Opera Națională București! S-a născut la Vădeni în urmă cu 86 de ani și a primit Ordinul Cultural în grad de Comandor

 

Spectacolul „Bărbierul din Sevilla”, după Gioachino Rossini, a fost difuzat, miercuri, online de Opera Naţională Bucureşti. Pe 2 aprilie, baritonul Vasile Martinoiu, născut la Vădeni-Gorj, împlinește 86 de ani! Gestul făcut de reprezentanții Operei Naționale București este unul prin care își arată aprecierea față de un român extraordinar, căruia în 2004 i s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor din partea președintelui României.

Vasile Martinoiu, grație talentului muzical deosebit, a realizat  lucrări componistice de certă valoare, a promovat de-a lungul întregii cariere muzica românească pe plan internațional. Spectacolul difuzat de Opera Națională București a fost  înregistrat în urmă cu 31 de ani. Vasile Martinoiu a performat și pe scena Metropolitan Opera, iar unul dintre jurnaliștii de la The New York Times l-a numit „unul dintre cei mai buni baritoni”. În 1969, după premiera mondială a operei „Stiffelio”, de Verdi, în Gazeta di Parma s-a scris: ”Martinoiu a atins un nivel ce învecinează perfecțiunea!” În cei peste 50 de ani închinați scenei, gorjeanul Vasile Martinoiu a interpretat roluri remarcabile, dintre care amintim Escamillo, Figaro, Amonasro, Rigoletto, Germont, Contele di Luna, Iago, Nabucco, Scarpia.  „Superlative pentru baritonul român...”, „Cântul său este o mostră a bell-canto-ului”, „Martinoiu poate fi plasat, pe bună dreptate, în primele rânduri ale baritonilor...”, „Baritonul român este într-adevăr excepțional...” – iată câteva dintre aprecierile cuprinse în presa din Austria, Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Rusia, Cehia, Slovacia, Olanda, Turcia, S.U.A. Repertoriul, în întraga sa activitate pe scenele țării sau în străinătate, depășește 39 roluri principale de operă și 5 de operetă.

Profesorul Andrei Popete Pătrașcu, reprezentant al Asociației Culturale Pleniceanu, a scris despre viața și activitatea artistică a minunatului bariton cu origini gorjenești. Puteți citi frumosul articol AICI!

Vasile Martinoiu împlinește pe 2 aprilie, 86 de ani şi îi urăm și noi un călduros La mulți ani!

Galerie foto


Vizualizări: 686

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste