Biserica de la Densuș, un lăcaș de cult fără pereche în România! Este unică prin structura sa de piatră

 

Cea mai veche biserică din România este, cel mai probabil, Biserica Sfântul Nicolae din Densuș, județul Hunedoara. Aceasta este datată din secolele XII-XIII, dar se crede că a fost construită pe ruinele unei construcții din secolul al IV-lea. Biserica este unică prin structura sa, fiind construită din piatră, inclusiv din materiale recuperate de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane. Dacă vizitați Biserica de la Densuș, sigur îi veți întâlni pe adolescentul Teo (Teofan este fiul părintelui Ovidiu Coman și este un elev pasionat de istorie, dar mai ales de istoria locală), pe preoteasa Simona Coman și pe părintele Ovidiu Nicolae Coman, care pe lângă viața duhovnicească și socială a comunității,  se ocupă așa cum trebuie și de turism. La biserică există acum un program de vizitare, iar informațiile oferite vizitatorilor sunt cele verificate științific.

Ținutul Hunedoarei, leagăn de zămislire al poporului român, după cum scria Episcopul Gurie în prefața volumului „Sfânta Treime de la Denșuș” (2012) este locul unde găsești un număr impresionant de lăcașuri de închinare, câteva dintre ele fiind din categoria celor mai timpurii edificii ecleziastice din România. Cea mai veche biserică din România este, cel mai probabil, Biserica Sfântul Nicolae din Densuș, județul Hunedoara; de asemenea biserica "Rotonda" de la Geoagiu: Zidită acum 1000 de ani, este considerată o altă candidată la titlul de cea mai veche biserică.

Biserica de la Densuș este, poate, cea mai veche biserică din piatră din România în care se mai oficiază slujbe. De câțiva ani aici slujește părintele Ovidiu Nicolae Coman. Unică prin stilul său fascinant, Biserica din Densuș a fost ridicată din blocuri de piatră aduse de la Sarmizegetusa – capitala Daciei Romane. „Ctitoria, care prin aspectul său dureros, rămâne-precum spunea regretatul teolog Spiridon Cândea-o mărturie vie a vitregiei vremurilor, a răutății stăpânirilor și a neînțelegerii (...) a fost catalogată ca fiind cel mai problematic monument medieval din întreg spațiul românesc. De mai bine de două secole, generații după generații de specialiști au încercat să pătrundă misterul acestui edificiu singular ca înfățișare”, scris Episcopul Gurie în volumul mai sus amintit. 

De când în Parohia Densuș a venit părintele Ovdiu Coman, a crescut și numărul turiștilor care vin aici. De asemenea, părintele și familia sa frumoasă și extrem de implicată în viața comunității locale, au organizat (fie dumnealor, fie în colaborare cu instituții ale statului sau ONGuri) diverse evenimente culturale, artistice, manifestări dedicate copiilor din Densuș (pe 31.05.2025, de exemplu, au organizat Ziua Copilului) etc. 

„Dacă vizitați biserica noastră de la Densuș, sunt foarte multe șanse să-l întâlniți pe Teo, un adolescent foarte pasionat de istorie. Pe lângă interesul său natural, Teo a fost pregătit de noi ca ghid pentru biserica Sf. Nicolae. Meritele îi aparțin părintelui Ovidiu, care, de la venirea sa la Densuș, le-a rânduit pe toate cu răbdare. Pe lângă viața duhovnicească și socială a comunității, părintele se ocupă așa cum trebuie și de turism. La biserică există acum un program de vizitare, iar informațiile oferite vizitatorilor sunt cele verificate științific. Mulțumim părinte și bravo Teo!”, transmitea, pe pagina sa de socializare, Cristian Ciobanu, coordonatorul  Geoparcului Internațional U N E S C O Țara Hațegului. Geoparcul este un teritoriu UNESCO ce acoperă toată Țara Hațegului. În interiorul său se găsesc multe atracții turistice: expoziții, puncte de vizitare, trasee etc. Geoparcul este administrat de către Universitatea din București.

Mergeți la Densuș și veți afla povestea acestui fascinant lăcaș de cult!

 

Galerie foto







Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste