(închide)

Casa-culă Cartianu, un muzeu-bijuterie arhitectonică

 

Casa-culă Cartianu, bijuteria arhitectonică studiată de viitorii arhitecți din România. În prezent, fosta locuință a familiei Cartianu aparține Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu” Gorj  și găzduiește o expoziție permanentă de costume gorjenești. Cea mai mare locuință fortificată din Gorj, Cula Cartianu, este considerată una din cele mai valoroase piese arhitecturale ale Patrimoniului Cultural Național. Casa boierească din satul Cartiu a fost construită de ceaușul Hristea Cartianu în 1760, în vederea apărării de invaziile otomane, dar a suferit modificări în 1821, când i-au fost adăugate pridvoarele de lemn în stil albanez-potrivit Transatravel

Adevărată bijuterie arhitectonică, casa-culă Cartianu din comuna Turcinești este o construcţie ce datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Monumentul istoric este o casă reprezentativă pentru arhitectura populară românescă iar din acest motiv, macheta casei culă este expusă în holul Facultăţii de Arhitectură „Ion Mincu“ din Bucureşti. Monumentul  Cartianu are o colecţie foarte importantă de elemente de etnografie şi artă românească: colecții de costume populare care au aparținut familiei, fotografii cu mebri ai familiei Cartianu, un război de țesut. Casa are trei niveluri, pridvoarele sunt dispuse pe toate laturile şi scările de acces realizează legătura pe verticală. Parterul cuprinde două beciuri cu intrări separate, legate pe latura de est printr-o sală deschisă.  

Casa Cartianu găzduieşte un muzeul de Etnografie şi Artă Populară Gorjeană

Casa Cartianu din comuna Turcinești găzduiește  Expoziția permanentă „Costumul popular din Gorj!”. Este secție etongrafică a Muzeului Gorj și numeroși turiști îi trec pragul. Vizitatorii sunt așteptați cu povești autentice și cu multe obiecte nemaiîntâlnite pentru unii: oprege, ii, vâlnice, șoarțe, cămeși, tablouri, ulcele vechi de zeci de ani, țesături, poze și albume. Trebuie să o vizitați! 

Pensiuni primitoare

În comuna Turcinești există câteva pensiuni, din care amintim Pensiunea Groza și Pensiunea Casa Cartianu. Sunt afaceri de familie, pornite din pasiunea pentru locurile natale, din dorința de a oferi oaspeților condiții foarte bune. Pensiunea Casa Cartianu este situată chiar lângă Casa-culă Cartianu din satul Cartiu al comunei Turcinești și poate deveni o destinație perfectă în toate anotimpurile. Familia Cartianu-Milea se ocupă personal de oaspeți, iar urmașa familiei de boieri Cartianu și soțul său au renunțat la carierele pe care și le construiseră (în domeniul bancar a lucrat Anca Milea Cartianu, iar soțul la o mare companie privată n.red.) și s-au dedicat cu totul afacerii de familie din satul natal. „Odihna, natura, liniste, bucataria rafinata cu produse din gospodaria proprie, excursiile si sportul fac parte din sejurul dumneavoastra la Pensiunea noastra, pensiune aflata la doar 5 km de Targu (…): cazare in conditii excelente, piscina moderna, centru SPA, loc de joaca copii, parcare amenajata, tenis de masa, inchirieri biciclete, partie de sanius, loc pentru gratar, internet wifi. Cazarea la Pensiunea Casa Cartianu: clasificata la 3 margarete Pensiunea Casa Cartianu vine in intampinarea turistilor cu o capacitate de pana la 30 locuri. Mobilierul de lemn masiv si intreaga amenajare a camerelor pastreaza acel aer boieresc tipic culelor gorjene”, este descrierea paensiunii pe site-ul https://www.turistinfo.ro/turcinesti/cazare-turcinesti/pensiunea_casa_cartianu-c77465.html.

 

Galerie foto




Vizualizări: 1,156

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste