(închide)

Ce înseamnă cota la pariuri și cum este aceasta calculată?

 
Urmărești cu entuziasm meciurile de fotbal și ești la curent cu rezultatele din campionatele importante? Te pasionează duelurile sub panou și recuperările spectaculoase de la baschet? Înseamnă că ești fan sporturi, iar betting-ul reprezintă un hobby nou, pe care de-abia aștepți să-l descoperi. Îți prezentăm în continuare cele mai importante detalii despre cotele la pariuri sportive, ca să joci așa cum îți place, de fiecare dată.
  Ce reprezintă cota la pariuri sportive

Când mizezi pe un meci de fotbal, baschet, handbal, tenis sau pe altă competiție sportivă (tur ciclist, cursă de Formula 1, partidă de box ș.a.) există o probabilitate de câștig pentru fiecare echipă ce participă la evenimentul respectiv. Același lucru se întâmplă și la sporturile individuale: se stabilește care este probabilitatea de victorie pentru fiecare jucător.
Termenul de probabilitate provine din matematică și se poate exprima ca procent, în format decimal, fracționar sau mixt. Estimarea șansei de câștig reprezintă cota pe care casele de pariuri sau operatorii de betting online o alocă pentru o competiție sportivă.
În Europa, cotele la pariuri sportive sunt exprimate sub formă zecimală, în Marea Britanie cota este fracționară, în America are valori pozitive și negative, iar asiaticii folosesc cote mixte, cu format complex.

  Cum se calculează cotele la pariuri
 

Când joci pariuri sportive în România, te orientezi după cote decimale, așa că este mai ușor să-ți dai seama cum s-a realizat calculul. Formula generală este următoarea: cota este egală cu 100/probabilitate de câștig. Din acest raport se scade marja operatorului de pariuri online, iar rezultatul obținut este exprimat ca număr cu zecimale (3.95, 2.72,1.47 etc.).
Probabilitatea de câștig se stabilește în funcție de palmaresul echipei sau al jucătorului, de forma sportivă, rezultatele din campionat, componența lotului, accidentări, istoricul întâlnirilor directe ș.a. Vei observa cote diverse pentru același meci, dacă urmărești mai multe site-uri de pariuri sportive. Acest lucru se întâmplă datorită evaluării diferite a factorilor de succes.

De exemplu, când vezi că un jucător are cotă 1.2, înseamnă că șansa lui de a câștiga meciul respectiv este de 1/1.2, adică 0.83. Altfel spus, probabilitatea de victorie este de 83%, deci este favorit la pariuri sportive.
Reține faptul că o cotă mare este asociată unei probabilități mici de câștig, pentru că premiază o șansă redusă de victorie. Când echipa mai slab cotată învinge, vei obține o sumă direct proporțională cu riscul pe care ți l-ai asumat când ai pariat pe acel outsider.

Care sunt câștigurile la pariuri sportive în funcție de cotă

Ai ales un meci sau mai multe, ai mizat pe jucătorii preferați sau pe echipele favorite și vrei să știi care este câștigul tău efectiv, în cazul unor rezultate favorabile? Să presupunem că ai mizat 50 lei pe meciul despre care am vorbit, cel în care jucătorul favorit are cota 1.2.
Dacă acesta învinge, câștigul tău este de 1.2 x 50 lei = 60 lei, din care scazi investiția inițială de 50 de lei și obții 10 lei. Calculul este mai complicat pentru pariurile combo, cu mai multe meciuri, pentru că se înmulțesc cotele individuale pentru fiecare pariu.
Spre exemplu, dacă joci 50 de lei pe un bilet cu 2 pronosticuri, iar cotele sunt de 1.9 și 1.4, le vei înmulți și obții coeficientul 2.66. Dacă ambele rezultate pe care ai mizat sunt corecte, o să câștigi 2.66 x 50 lei = 133 lei, din care scazi 50 lei cât ai mizat și rămâi cu 83 de lei.
Ai cote avantajoase la pariuri sportive live, unde poți să mizezi și după începerea meciului, pe toată durata lui. Trebuie să urmărești jocul, ca să știi când este cel mai bun moment pentru plasarea, modificarea sau anularea unor pariuri live la fotbal, tenis, hocheu, badminton, volei ș.a.
Joacă responsabil și gestionează atent bugetul de pariuri. Învață să evaluezi cotele fiecărui meci în funcție de echipe, jucători și regulile sportului respectiv.

(Sursa foto: Shutterstock)

Vizualizări: 513

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste