(închide)

Comuna Ponoarele, una dintre cele mai frumoase zone din România! Podul lui Dumnezeu, o minune a naturii unică

 

Județul Mehedinți are peisaje care îți rămân adânc întipărite în minte și suflet și pe care își dorești să le revezi după o vreme. Acesta este și cazul unei adevărate minuni a naturii: Podul lui Dumnezeu din comuna mehedințeană Ponoarele, renumită și datorită festivalului liliacului care are loc aici primăvara. La sfârșitul săptămânii viitoare, Biserica de la Podul lui Dumnezeu va fi sfințită de Mitropolitul Olteniei, evenimentul oferindu-vă un bun prilej de a ajunge la Ponoarele! 

Neamul românesc este atât de bogat și de binecuvântat de Dumnezeu, dar mulți dintre noi nu cunoaștem toate frumusețile naturale ale României! Trebuie să știți că unul din cele trei poduri naturale din lume se află în Ponoarele, comună de lângă Baia de Aramă! Podul lui Dumnezeu, din comuna Ponoarele a judeţului Mehedinţi este cel mai mare pod natural din România, al doilea ca mărime din Europa! De asemenea, Podul lui Dumnezeu este singurul din lume deschis traficului rutier, inclusiv de mare tonaj. Podul lui Dumnezeu din Mehedinți are 30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime și este unicul pasaj natural rutier funcțional la nivel național, traversat de DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin. Locul de o frumusețe extraordinară are legendele sale, iar una, cea care este și cea mai cunoscută, spune că în Peștera de lângă pod locuia Diavolul. Oamenii locurilor l-ar fi rugat pe Dumnezeu să îi scape de Diavolul șiret care se ascunsese în Peșteră, iar Divinitatea i-a ascultat și a lovit cu plama plafonul peșterii care s-a surpat. Așa a luat naștere Podul lui Dumnezeu. Tot bătrânii spun că Diavolul a reușit să scape și încă le dă bătăi de cap! Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele – Stânca Dracului. Când ajungeți la Ponoarele, în afara Podului lui Dumnezeu, în zonă mai putețo vizita: Bisericuţa de sub Stei, Peştera Bulba, Zătonul Mare şi Zătonul Mic, Peştera Ponoarele, Câmpurile de lapiezuri, Cheile Băluţei și Pădurea de liliac. 

Moară de lemn, monument de patrimoniu

Moara de lemn (Moara Crăcucenilor) este situată pe Valea Morilorși  este cea mai interesantă constructie de lemn de stejar și fag de pe teritoriul comunei Ponoarele. Potrivit reprezentanților Primăriei Ponoarele, moara este utilizată și în prezent la măcinarea traditionala a grâului sau porumbului cu ajutorul apei. Acest obiectiv etnofolcloric a fost declarat monument istoric.

Un frumos filmuleț puteți viziona accesând https://youtu.be/9orWthA-cfc

Biserica de la Ponoarele va fi resfințită

Sâmbătă, 21 iulie, va avea loc slujba de sfințire a bisericii de lângă Podul lui Dumnezeu, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicodim”, din satul Ponoarele, Protopo­piatul Baia de Aramă, județul Mehedinți. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale, şi Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, încon­jurați fiind de un ales sobor de preoți și diaconi, scrie Ziarul Lumina al Mitropoliei Olteniei.

Puteți afla mai multe despre comuna Ponoarele și frumusețile sale accesând http://www.ponoare.ro/

Galerie foto






Vizualizări: 12,200

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste