(închide)

De ce să ținem post? Organismul are nevoie de el

 

Unul dintre cele mai importante motive din spatele postului-fie că ești sau nu o persoană religioasă-este sănătatea! Primăvara și toamna sunt cele două perioade-chei din an în care organismul nostru are nevoie de un regim alimentar diferit, așa că țineți post!

Postul Paștelui, căci vorbim despre prezent, este o perioadă de câteva săptămâni în care ar trebui să nu mai consumăm proteină animală, ci doar produse vegetale. Putem mânca legume proaspete, gătite, făinoase, verdețuri, fructe, adică alimente alcaline. Medicii spun că rostul oricărui post este acela de a alcaliniza corpul, adică de a ajuta orgasnimul să elimine toxinele, de a curăța organismul! Calendarul ortodox prevede două mari posturi: înainte de Crăciun și înainte de Paște, dar și zilele de miercuri și vineri. Medicii mai susțin că postul alimentar are un efect anti-îmbătrânire si de reducere a riscului de dezvoltare a unor stari patologice. Specialiștii susțin că postul este un bun instrument de detoxifiere și ar trebui să ne folosim de el. 

Pauza de la mâncarea cidă schimbă chimia corpului, are consecințe asupra psihicului nostru, asupra sănătății organismului. PH-ul alcalin al alimentelor influențează funcțiile hormonale, emoțiile noastre. A venit primăvara și puteți consuma câteva plante culese direct din natură, precum frunze de păpădie, urzică, leurdă etc. Urzica a fost si este utilizata pe tot teritoriul Romaniei intr-o multitudine de retete, fiind totodata planta de leac si de uz gastronomic. Detoxifică sângele și poate fi consumată și sub formă de ceai, nu doar gătită. Primavara frunzele tinere de papadie nu sunt inca atat de amare, putand fii consumate in salate proaspete, supe, fierturi, sucuri, ceaiuri etc. Datorita compusilor sai bio-activi, și ea stimuleaza digestia si echilibreaza problemele digestive, fiind detoxifianta si diuretica. Leurda poate fi culeasă din mai toate padurile de foioase, intizandu-se pe arealuri mari, acoperind solul cu o patura verde. Cu gust pregnant de usturoi, i se mai spune pe romaneste si usturoita. Frunzele proaspete, se culeg primavara, si se consuma crude, in salate, pesto, sau adaugate in ciorbe, sosuri, sau preparata similar spanacului. Fiind o planta ce a capatat notorietate, in ultimii ani ajungand sa fie culeasa masiv de cei ce sustin industria pietelor, e bine sa o protejam atunci cand decidem sa o culegem. 

Țineți post și veți afla pe pielea voastră cum lucrurile se schimbă, cum veți fi mai potimiști, mai bucuroși, mai ușori! :)

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste