Destinații de sfârșit de săptămână: Bijuterii arhitecturale din Gorj, la Muzeul ASTRA din Sibiu

 

La Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu există aproximativ 20 de construcţii din judeţul Gorj, adevărate monumente ale geniului constructor al ţăranului gorjean: case, mori, pivnițe cu conac, o povarnă cu roată hidraulică, crame, o biserică din lemn. Colecţia muzeală de la Sibiu cuprinde 23 de tipuri de mori, fiind cea mai variată din Europa, iar două dintre ele sunt din Gorj. De asemenea, la Muzeul ASTRA Sibiu veți putea admira cele 12 instalații hidraulice active, o adevărată încântare! 

Muzeul ASTRA din Sibiu poate fi destinația perfectă pentru minivacanța de 1 Mai, așa că dacă nu ți-ai făcut planurile pentru această perioadă, poate ne vei asculta sfatul. La Sibiu găsiți un muzeu al civilizației tradiționale românești în care au fost adunate, pe zecile sale de hectare, case, mori, gospodării, diverse atelaje, mori de vânt din toate colțurile României. Din județul Gorj au fost strămutate, de-a lungul celor cinci decenii de existență a muzeului, aproximativ 20 de exponate de mari dimensiuni. Creat pentru a ilustra în cel mai atrăgător mod cu putință ocupațiile țăranilor români, obiceiurile și tradițiile poporului nostru, Muzeul ASTRA este vizitat anual de sute de mii de turiști. Străinii vin la Sibiu ca să vadă bijuteriile arhitectonice din Muzeul ASTRA: mori eoliene, înalte de 12-13 metri, mori hidraulice cu roţi ce au peste patru metri diametrul şi peste 50 de cupe pentru receptarea apei, mori cu ciutură, mori plutitoare, dar şi mori acţionate de cai; biserici de lemn, case tradiționale, porți monumentale, fierăstraie hidraulice, o galerie de mină auriferă, case atelier ale meșterilor olari, pietrari, sculptori în lemn, fierari, rotari etc. 

Morile cu ciutură din Gorj-martori tăcuți ai istoriei

Acum sute de ani, în Gorj existau zeci de mori cu ciuturi (n.r. – ciutură = roată hidraulică orizontală cu palete numite căuce), care au fost înghițite de negura timpului și poate nepăsarea unora. În 1972, specialiștii Muzeului ASTRA au salvat de la moarte  o moară cu șase ciuturi. Ea a fost strămutată la Sibiu de la Găleșoaia, satul olarilor distrus de minerit. În volumul-catalog al Muzeuui, scrie că „moara cu șase ciuturi funcționa pe apa râului Tismana și a fost construită în a doua jumătate a secolului XIX. Moara avea un debit deosebit, era așezată pe piloni din lemn masiv, la 4 metri deasupra apei. (...) așezată pe 12 piloni, avea și un conac, adică o cameră unde se odihnea morarul. Această cameră era specifică morilor de pe râul Tismana. Instalația de acționare și măcinare nu se deosebește esențial de alte mori din Gorj, chiar dacă are șase ciuturi”. 

Dacă ajungeți la acest muzeu, veți vedea și o povarnă cu roată hidraulică, strămutată aici în 1966 din comuna Sârbești-Gorj. Este inedită prin înfățișare și dimensiuni, fiind o constructie specifică zonei pomicole a Gorjului subcarpatic. De asemenea, din Gorj mai avem la acest muzeu: o moară cu trei ciuturi din Arcani, o cramă de vie de la Bălănești, duplexul de gospodării de olar strămutate din Găleșoaia-Gorj, inclusiv cuptorul olarului ridicat la Sibiu de meșterul Dumitru Coneru, reprezentant de seamă al olăritului din județul nostru. Veți putea vizita și complexul de industrii populare specfice zonei Polovragi, gospodăria atelier pentru prelucrarea borangicului originară din Mătăsari etc. 

În concluzie, la Muzeul ASTRA din municipiul Sibiu veți putea vedea pe viu exemple ale geniului țăranului român, veți trăi o adevărată lecție de etnologie și istorie a identității noastre și a tot ce am moștenit de la străbuni!

Galerie foto









Vizualizări: 771

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste