(închide)

Eveniment inedit în Gorj: Concert de colinde în Peștera Muierilor din Baia de Fier!

 

În comuna gorjeană Baia de Fier a avut loc sâmbătă,09.12.2023, prima ediție a Festivalului Arte, Tradiții, Meșteșuguri ”Peștera Muierilor”. Unul dintre momentele inedite ale acestui festival a fost recitalul de colinde care a avut loc în Peștera Muierilor! Turiștii care au asistat la acest moment artistic cu totul deosebit au fost încântați!

Festivalul Arte, Tradiții, Meșteșuguri ”Peștera Muierilor” va avea caracter anual și începând cu 2024 se va organiza în altă perioadă. Organizatorii au transmis că desfășurarea lui acum, în luna decembrie a fost obligatorie având în vedere închiderea POR 2014-2020, program prin care s-a asigurat finanțarea Proiectului de Dezvoltare a Infrastructurii Turistice și de agrement din stațiunea Baia de Fier. 
Ineditul festival face parte din capitolul de promovare a acestui mare proiect de investiții cu fonduri europene și a fost gândit să reunească la Baia de Fier toate instituțiile de cultură din județ care să își promoveze valorile la Baia de Fier.


Elevii și cadrele didactice de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” au susținut un superb recital de nai, acordeon și colinde și o expoziție de arte vizuale, moment la care au asistat zeci de persoane! Secțiile externe de la Crasna, Novaci și Baia de Fier ale Școlii Populare de Arte ” Constantin Brâncuși” cu grupurile Grupul vocal Nedeia-Novaci, profesor coordonator Elena Balan, Grupul vocal folcloric Ciobănașul-Crasna, prof coordonator Elena Balan, Grupul vocal al Căminului Cultural Baia de Fier, coordonator Cătălin Roșoiu, Grupul de Suflători "Ion Lianu", instructor prof. Ion Lianu, Școala de dans popular "Nedeia" - grupa NEDEIA - JUNIOR- instructor prof. Denisa Vodoiu și toate secțiile externe ale SPA care funcționează la Casa de Cultură Novaci se află sub coordonarea doamnei Elena Basarabă. Casa de Cultura Novaci-Ansamblul Folcloric "Nedeia" al Casei de Cultură Novaci, instructor Petre Popescu - au participat la festival spre deliciul celor prezenți. De asemenea, Școala Populară de Arte ” Constantin Brâncuși” a venit la Baia de Fier și cu Ansamblul Maria Lătărețu. Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, director artistic Claudia Torop, manager Gheorghe Porumbel. În cadrul spectacolului au performat artiștii OLGUȚA BERBEC, VICTORIȚA LĂCĂTUȘU, ELENA LĂCEANU, ANDRA MATEI, GEORGIANA BÎRSAC și CLAUDIA TOROP. Spectacolul a fost completat cu frumoasele dansuri ale Corpului de Balet al Ansamblului ”Doina Gorjului”.
La festival au participat meșterii populari ai SPA-Daniel Preduț, Alina Coconu, Maria Dinoiu, Tiberiu Ecovescu, Ion Roșu.
Alături de ei s-au aflat meșteri populari din Vâlcea, Olt, Dolj și Mehedinți. Aceștia au venit cu produse din lemn, împletituri din răchită, bijuterii, decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă, aranjamente din lavandă, păpuși handmade, costume populare, opinci și produse din piele sau lână, sculpturi în sare, farfurii de lut de la Horezu. Au mai fost producători de creme terapeutice și creme cosmetice bio.
În cadrul Festivalului Arte, Tradiții Meșteșuguri ”Peștera Muierilor” a fost organizat și un târg de turism la care au participat, cu expoziții gastronomice sau alte produse, pensiunile Tobo, Eva, Casa cu Mesteceni, Casa Marya, Casa Domnească, Darden, Green House-casa cu povești, Cocoșul de sub Munte, La Peșteri, Vila Nico, Taverna Păstrăvarului. Un stand exemplar a prezentat secția de alimentație publică a Liceului Tehnologic Baia de Fier. Cu materiale de promovare au participat și două asociații locale de turism din stațiunea Baia de Fier- Asociaţia Turism Oltenia de sub Munte-A.T.O.M. și Organizația Patronală de Turism ”Turism în Oltenia Montană” Baia de Fier.
De asemenea, au participat mai mulți producători locali din Baia de Fier sau zonele adiacente-Monica Ileana Panduru și Păpușel Adela cu produse lactate, Petre Chișamera cu siropuri, Din Eden cu stand siropuri și băuturi calde (extrem de bun și benefic ceaiul de muguri de brad), Ion Vâlceanu cu siropuri, dulcețuri și șerbet, Tomart-produse din lemn, Izvorul lui Zamolxe cu uleiuri presate la rece, Radu Rădescu cu pălincă, Ionuț Rădescu cu tocătoare din lemn și rășină epoxidică.
Oaspeții festivalului au putut vedea în zonă și ATV-urile celor de la Pensiunea Darden sau ale celor de la Carpathian Village folosite pentru drumeții ghidate în zona Băii de Fier precum și o expoziție de biciclete electrice.
Salvamont Gorj a prezentat o amplă expoziție de mașini, echipamente și tehnică de salvare folosite în salvarea montană din România. Cei prezenți au putut admira și câteva drone speciale iar salvatorii montani le-au oferit informații despre zona montană ce înconjoară localitatea sau alte sfaturi utile în drumețiile pe munte.

Galerie foto








Vizualizări: 517

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste