(închide)

Gorj: Campanie de depistare gratuită a virusului HPV coordonată de medicul Dițescu

 

Femeile din județul Gorj au ocazia să se testeze gratuit pentru depistarea virusului HPV! Anumite tipuri de HPV determina aparitia de condiloame, iar altele determina aparitia de displazii (leziuni precanceroase) care pot sa evolueze catre cancer. In cele mai multe situatii, infectia cu HPV nu determina semne si simptome. Comunitatea medicala de specialitate considera ca pana la 3 sferturi dintre femeile active sexual se pot infecta la un moment dat cu HPV. 

Astfel, la nivelul județului Gorj, are loc în această perioadă o campanie de depistare gratuită a virusului HPV, care este cauza determinanta de aparitie a cancerului de col uterin la femei. Cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent cancer feminin la nivel mondial si al doilea in Uniunea Europeana si in Romania dupa cancerul de san. Varsta medie la care apare e in jur de 50 de ani insa au existat si cazuri de aparitie, mult mai devreme, chiar si la 20 de ani. Sunt mai expuse riscului de infectare cu genotipurile HPV de risc inalt femeile cu debut timpuriu al vietii sexuale, cele active sexual cu mai multi parteneri fie concomitent sau fie in diferite perioade ale vietii, sau ai caror parteneri au intretinut relatii sexuale cu o persoana infectata sau cu cancer de col. Fumatul si imunodeficienta sunt considerati factori predispozanti.

Campania, care se adreseaza femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, se desfășoară sub tutela Institutul Oncologic "Ion Chiricuta" Cluj-Napoca (IOCN) și este coordonata in judetul Gorj de Conf.univ.dr Damian Ditescu- medic primar obstetrica-ginecologie. O mentiune foarte importanta este aceea ca persoanele depistate pozitiv la infectia cu HPV vor beneficia de tratament gratuit la IOCN Cluj Napoca!

Recoltarea se face in puncte organizate in diferite localități ale judetului Gorj, precum Novaci, Motru, Rovinari, Bumbesti Jiu, dar si in cabinetul particular al conf.univ dr Damian Ditescu (luni, miercuri si vineri dupa 15,30. Detalii la nr. de telefon -0763145118 Cabinet  si la nr. 0786224941-doamna Roxana Safta n.red.).

Recoltari se fac si la cabinete din alte localitati prin medicii de familie, precum cei din Turceni, Saulesti, Farcasesti, Urdari, Motru etc. Se pot testa peste 2000 de femei, transmit initiatorii campaniei care este valabila pana la data de 30 septembrie! 

Galerie foto


Vizualizări: 6,316

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste