(închide)

Hrană rece pentru târgujienii autoizolați la domiciliu. Ce pretenții culinare au unii gorjeni de la primari

 

Pretenţiile unora dintre gorjenii aflaţi în autoizolare la domiciliu întrec orice imaginaţie. Pe listele trimise autorităţilor locale se regăsesc de exemplu specialităţile cu somon, cârnaţii pentru grătar sau carnea de curcan tocată, păstrăvul afumat. Dacă unii edili au făcut eforturi ca să le împlinească dorinţele celor aflaţi în autoizolare la domiciliu, alţii le-au asigurat doar strictul necesar. Sunt și edili care spun că nu le asigură hrana celor aflați în izolare, dar au echipe care merg și le fac cumpărăturile acestora. Fiecare autoizolat își plătește ce dorește să I se aducă la domiciliu. În comuna Roșia de Amaradia, primarul Liviu Cotojman spune că momentan nu a alocat bani pentru hrana persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu. Pe teritoriul comunei sunt 19 astfel de cazuri, iar o echipă de la primărie merge și le face cumpărăturile, persoanele izolate plătindu-le din banii lor. „Din punctul meu de vedere, nu putem să le asigurăm hrana. (...) Primarii care au centre de carantină, da, o pot face, dar nu noi, restul pentru cei aflați în autoizolare. La Roșia, persoanele aflate în autoizolare ne trimit lista, ne lasă banii și echipa coordonată de viceprimar se ocupă de cumpărături. Le lăsăm plasele în poartă. Momentan totul este în regulă aici”, a afirmat Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia.

Pe raza municipiului Târgu-Jiu, persoanele aflate în izolare la domiciliu au primit până la începutul acestei săptămâni 3 mese calde pe zi, însă, deoarece numărul izolaților a crescut considerabil, autoritățile au luat decizia alocării de hrană rece. „Trebuie să asigurăm alimente persoanelor aflate în autoizolare. Le-am dat până acum patina vreme hrană caldă, dar numărul acestor persoane este în continumă creștere. (…) Sunt cam 500 de târgujieni în autoizolare. Le furnizăm hrană rece de 30 lei de persoană pe zi, mergem pe această variantă de furnizare de pachete cu alimente, pe care fiecare să le proceseze. Am stabilit un cuantum de persoană și asta este situația. Am decis să renunțăm la hrana caldă, pentru că nu ne mai permite bugetul, facem eforturi deosebite pentru a le da aceste alimente”, a transmis edilul Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu-Jiu. Prefectura spune că autoritățile publice locale trebuie să îi aprijine doar pe cei care sunt singuri și nu au pe nimeni să le aducă mâncare. „Autoritățile publice locale sprijină persoanele aflate în autoizolare, doar dacă aceste persoane nu dispun de ajutorul vecinilor sau rudelor”, a declarat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

Cazuri în care gorjenii aflați în autoizolare la domiciliu au solicitat autorităților mâncare de parcă ar fi comanda la un restaurant au avut loc la Vladimir, Crasna, dar și în alte comune. O familie venită de curând din Anglia și autoizolată la domiciliu i-a trimis primarului o listă cu cea își doresc să consume cât stau în autoizolare. Primarul nu a vrut să cumpere alimentele de pe aceea listă. „Mi-a cerut ciocănele de pui, cârnați de grătar, carne de curcan tocată și alte alimente pe care nu avem cum să le livrăm. Ne mirăm când vedem aceste liste. O persoană aflată la izolare la domiciliu mi-a trimis o listă uriașă, scrisă pe o foaie de caiet studențesc. Cred că pretențiile dumnealor se ridicau la 1.000 lei, ori așa ceva nu se poate. Am stabilit prin hotărâre de CL să alocăm mâncare de 20 lei de persoană pe zi”, a spus primarul Ion Ianăși dn comuna Vladimir. 

Vizualizări: 612

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste