(închide)

Împodobirea bradului de Crăciun, un moment plin de semnificații. Este o tradiție păstrată de sute de ani

 

Sărbătoarea Nașterii Domnului este unul dintre cele mai așteptate momente din an. Este o sărbătoare foarte îndrăgită de copii, datorită asocierii sale cu Moș Crăciun, dar și pentru că este o sărbătoare a speranței și bucuriei. Unul dintre obiceiurile care se păstrează de sute de ani este acela al mersului în colindat, dar și al împodobirii bradului de Crăciun. Împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție foarte bogată în simboluri: bradul este împodobit de toţi membrii familiei cu bucurie, sub brad se pun cadourile aduse de Moș Crăciun, este despre fericirea de a fi alături de cei dragi-de obicei de Paște și Crăciun rudele plecate se întorc acasă.

Artificial sau natural, miniatural sau foarte mare, bradul nu lipseşte din aproape nicio casă de Crăciun. Chiar dacă creștem, adulți fiind, și tot cu o nerăbdare crescută aşteptăm momentul magic al împodobirii acestuia! Pe vremuri, bunicii și străbunicii noștri împodobeau bradul cu mere și nuci sau globulețe confecționate de un membru al familiei, mai înzestrat cu talent meșteșugăresc. De la perioadă la perioadă, ornamentele folosite pentru a decora bradul de Crăciun au evoluat. Cu siguranță mulți dintre noi încă avem câteva globulețe pe care le foloseam la împodobirea bradului din copilărie: globuri din sticlă atent lucrate, colorate și diafane, ornamente din lemn sculptate și sensibil colorate, îngerași din lemn etc. le prețuim și avem grijă de ele căci ne amintesc de vremuri fericite, timp în care știam să prețuim altfel viața și darurile sale.

Știați că prima referire la un brad decorat pentru Crăciun a apărut la Riga, în Letonia, în 1510. În 1521, prinţesa Helene de Mecklembourg a împodobit primul brad de Crăciun din Paris, după căsătoria cu ducele de Orleans. O altă menţiune scrisă referitoare la împodobirea unui pom de Crăciun, în Germania, datează din 1531, așa cum se arată în volumul "Cartea de Crăciun" de Sorin Lavric (Editura Humanitas, 1997). În Anglia, bradul de Crăciun a apărut prima dată în anul 1841, când prinţul Albert (de origine germană) a dăruit un brad soţiei sale, regina Victoria, şi l-a instalat în castelul Windsor. În vârful bradului era instalat un înger înlocuit ulterior cu o stea, pentru a aminti de steaua văzută de cei trei magi veniţi de la răsărit. 

Crăciunul trebuie să fie un moment al bucuriei, este o oportunitate de a ne detașa de toate problemele pe care le avem, de a „divorța” de stres și de a aprecia tot ce avem. Nu spun că doar acum trebuie să facem asta, dar din proprie experiență, știu că măcar acum putem încerca. De asemenea, putem merge la slujba de Crăciun-slujba de Nașterea Domnului-la multe biserici putem resimți ce înseamnă comuniunea creștinească, apropierea de om și de Dumnezeu.

În România, există mai multe tradiții și obiceiuri de Crăciun, transmise din generație în generație. În satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineață, aprind focul în sobă și ațâță jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun:  "Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși, /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă. La anul și la mulți ani!”. Pentru a avea spor în anul ce vine, pentru a avea bani, după ce bradul a fost împodobit, printre darurile așezate sub el se pune o pușculiță plină cu bani: monede și bancnote. După sărbători, pușculița se păstrează la fereastra casei pentru a atrage sporul în gospodăria respectivă. 

Tradiție românească de Crăciun, în patrimoniul UNESCO

La Mărișel, o localitate de lângă Cluj, un obicei străvechi de Crăciun este atât de frumos încât a fost inclus în patrimoniul UNESCO. Aici, în inima munților Apuseni, toate tradițiile sunt păstrate cu sfințenie. Există un obicei străvechi numit „Junii Măriselului”: un grup de 10 tineri necăsătoriţi, care în fiecare an vin la biserica din sat, după care ies în faţa lăcașului de cult, dansează şi colindă. La un moment dat, junii, le invită la dans pe fetele care nu sunt căsătorite.

Sărbători fericite vă dorim! 

Galerie foto






Vizualizări: 1,282

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste