(închide)

IPJ Gorj organizează un concurs de eseuri și desen „Mesajul meu antibullying”

 

În perioada 29.03 - 01.06.2021, Inspectoratul de Poliție Județean Gorj, împreună cu Instituția Prefectului Județului Gorj, Consiliul Județean Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Direcția Județeană de Asistență și Protecția Copilului Gorj, organizează un concurs de eseuri și desen intitulat ″MESAJUL MEU ANTIBULLYING″, destinat elevilor claselor 0-XII, având ca temă prevenirea delincvenței juvenile.

Concursul județean de eseuri și desen va avea ca scop implicarea elevilor în identificarea unor metode de prevenire a delincvenței juvenile, determinarea acestora să ia atitudine în cazul comiterii de fapte antisociale în care sunt implicați minori și tineri, precum și stimularea creativității acestora.


GRUPURI ȚINTĂ:

Grupul I – elevii claselor 0-IV;
Grupul II – elevii claselor V-VIII;
Grupul III – elevii claselor IX-XII.

TEMA CONCURSULUI va fi prevenirea delincvenței juvenile. Delincvența juvenilă – ansamblul abaterilor și încălcărilor de norme sociale sancționate juridic, săvârșite de minorii de până la 18 ani. „Delincvența juvenilă este o componentă a criminalității. Este un fenomen de devianță, manifestat prin incapacitatea unor minori/adolescenți de a se adapta la normele de conduită din societate. Constituie o problemă socială complexă, a cărei cunoaștere și explicație trebuie să stea la baza măsurilor de politică socială și penală. Pentru majoritatea copiilor, familia este locul protector în care se nasc, care le asigură existența și afecțiunea de care au nevoie pentru a crește și a-și dezvolta personalitatea. Copilul mic învață prin imitație, având ca model comportamentul și limbajul adulților, de aceea, viața în familie constituie prima școală pentru copii. Deci dragi părinți, gândiți-vă bine, ce fel de exemplu dați copiilor! Feriți-i de certuri, de scandaluri, de vorbe urâte, de violență, de consumul de alcool cu toate urmările lui! Nu uitați că sunteți responsabili de comportamentul lor de mai târziu”, a transmis IPJ Gorj. 

 Violenţa psihologică – bullying

Bullying-ul este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei personae sau grup de personae şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie social sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale. Din ce în ce mai mulți copii și adulți se luptă cu fenomenul bullying aproape în fiecare zi acasă, în curtea școlii, în clase, pe internet, în comunitatea locală și chiar mai departe.

REGULI DE PARTICIPARE

Lucrările realizate conform Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului vor fi transmise pe adresa de email [email protected]. Eseurile vor fi transmise atât în format pdf cât și în format editabil la adresa de email [email protected], împreună cu datele personale, respectiv: nume și prenume, școala de proveniență și profesor coordonator. Desenele vor fi scanate și transmise la [email protected], împreună cu datele personale, respectiv: nume și prenume, școala de proveniență și profesor coordonator. Elevii din clasele VIII vor transmite un eseu pe tema prevenirii delincvenței juvenile de maxim 2 pagini redactate cu caracter de 12 la un rând jumătate cu margine de 2,54.

Concursul se desfășoară după următorul calendar:

- 29.03 – 20.05.2021 – înscrierea concurenților și primirea lucrărilor;

- 21 – 28.05.2021 – jurizarea lucrărilor;

- 29.05.2021 – anunțarea câștigătorilor;

- 01.06.2021 – premierea câștigătorilor.

Elevii din clasele 0-IV vor transmite o compunere pe tema prevenirii delincvenței juvenile de maxim 1 pagină redactată cu caracter de 12 la un rând jumătate cu margine de 2,54. Fiecare compunere va trebui să fie însoțită și de un mesaj antibullying sau antiviolență. Elevii din clasele IX-XII vor transmite un eseu pe tema prevenirii delincvenței juvenile de maxim 2-3 pagini redactate cu caracter de 12 la un rând jumătate cu margine de 2,54.Fiecare eseu va trebui să fie însoțit și de un mesaj antibullying sau antiviolență. Lucrările înscrise la secțiunea DESEN vor fi transmise fotografiate sau scanate la rezoluția 300 dpi pe de rezoluțiaadresa de email [email protected], împreună cu datele personale, respectiv: nume și prenume, școala de proveniență și profesor coordonator. Sunt permise toate tehnicile de realizare (creion, tuș, ulei, acrilic, acuarelă, tempera, cărbune, tehnică mixtă și digitală).
Câștigătorii vor fi anunțați în data de 29.05.2021. 

Vizualizări: 2,456

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste