(închide)

Korsar și Vama Veche: Încă o vară cântată pe 12 corzi

 

Narcis Tran (Korsar) se află la începutul verii cu numărul 5 din seria ”Verilor de Vama Veche”

Pentru el Vama pare că înseamnă de fapt ”acasă” și orice planuri ar avea sau în oricâte ”zări” s-ar îndrepta, mereu revine la malul mării, aici unde, chiar el spunea cu un an în urmă, că a cunoscut oameni frumoși, cum ar fi Mani Neumann, celebrul violonist al formației "Phoenix" cu care a reorchestrat piesa "Popasul haiducilor"(2016) de pe primul album, pe care o include și pe cel de-al doilea disc "Soldați de lut"
Vama i-a deschis lui Korsar un nou drum, după o vară petrecută pe litoral, sfârșitul anului 2018 îi aduce artistului, la invitația lui Josef Kappl, colaborarea cu formația "Pasărea ROCK" - Baniciu, Kappl și Lipan Țăndărică, alături de care înregistrează piesa "Cometa stea" pe data de 6 decembrie, piesă la care participă atât cu chitara double-six dar și ca backing vocal, urmând să debuteze cu aceștia la zilele orașului Târgu-Mureș pe data de 19 mai 2019.

.
”Toate astea, amintirile și sunetul valurilor, mirosul mării mă cheamă înapoi de fiecare dată.” afirmă Narcis.

Reporter: Se pare că păstrăm tradiția, abordând aceeași temă, dar cumva altfel. În urmă cu două săptămâni am petrecut câteva zile în Vama Veche și, trebuie să recunosc că ceva era diferit. Ești de aceeași părere? Cum este Vama acum prin ochii lui Narcis Tran (Korsar)?

Korsar: Oamenii s-au schimbat, atmosfera s-a schimbat, locul în care cânt este altul, doar marea a rămas la fel...Vama e diferită într-adevăr, însă e loc pentru toată lumea sub soarele Vămii, totuși cred că ar trebui ca fiecare să respecte mai mult spiritul care i-a creat imaginea unui loc boem și al exprimării, să înțeleagă altfel libertatea, pentru că aici este o problemă reală. Cei ce trec pe aici sunt alții, e firesc, totul este într-o continuă evoluție sau involuție pentru unii, depinde de caz.

Rep: Cum ai primit această nouă vară în Vamă?

Korsar: "În 2016, când am pornit pe acest drum nici nu mi-a trecut prin minte că o să ajung să fiu un om al Vămii și în cele din urmă să fiu văzut ca un simbol al locului, să aud mereu din public: "Ne vedem în Vama Veche la vară!", uite că a început a cincea vară și sunt tot aici!”

Rep: Presupun că există și aspecte pozitive. Ce ți-a adus Vama în toți acești ani?

Korsar: Timpul a trecut frumos, am crescut și îmi place să cred că am făcut pași considerabili aici, am încercat să acumulez ce era mai bun de la cei pe care i-am întâlnit în Vamă, am gustat popularitatea, și așa am ajuns să fiu contactat pentru evenimente în toată țara și cel mai important, am fost remarcat de Mani Neumann, am fost auzit de urechile celor de la ”Pasărea ROCK”, alături de care cânt în prezent, muzicieni legendari!
Nu e ușor să cânți atât de mult timp aici, nu aș putea spune nici că e greu, mulți mă privesc ca pe un nebun: "Cum să reziști atâtea nopți?”
În anii trecuți m-a întrebat o amică câte veri am de gând să fiu în Vamă, i-am răspuns în glumă, spunându-i că 10, și se pare că ușor gluma mea prinde contur.

Rep: Îți lipsește ceva? Ce anume îți trezește sentimentul de dor?

Korsar: În ceea ce mă privește îmi lipsesc anumite personaje, prieteni vechi care s-au mutat în alte țări, care au abandonat Vama pentru că nu se mai simțeau în largul lor aici sau alții care au murit din păcate.

Rep: Ai spus că s-au schimbat multe, inclusiv locurile, poți să detaliezi?
Korsar: Da, locurile s-au schimbat și ele, se urmărește comercializarea, patronii vor să vândă, turiștii cumpără la prețuri mari, tineretul vrea diversitate, unii îmbrățișează ideea, alții se simt invadați.

Rep: Tu cum tratezi situația?

Korsar: Eu încerc să îi accept și să îi înțeleg pe toți, nu e ușor, însă fiecare are dreptul sa trăiască și să se distreze după propriul plac, cred că dacă ar exista mai mult respect și ar fi ascultate poveștile despre cum era Vama, dacă acestea ar fi luate în considerare, lucrurile nu ar mai fi duse spre exagerare. Mă întristează că din păcate boemia, romantismul sau tradițiile nu își mai au locul pe piedestal în ziua de azi.

Rep: Știu că în anii trecuți cântai într-un alt loc. Această schimbare te-a influențat cumva?

Korsar: Da, e adevărat, acum cânt altundeva. E altă atmosferă, alți oameni, o experiență diferită, uneori îmi lipsește locul în care am cântat, alteori nu, cred ca am fost mereu în locul potrivit și la momentul potrivit, așa a fost să fie!

Rep: Un gând de final, o concluzie, care ar fi aceasta?

Korsar: Sper să trecem peste acest moment dificil care ne-a afectat pe toți, mai ales pe noi, artiștii, eu am avut noroc în această perioadă, am cântat pe terasa din Vama Veche, dar scenele sunt numărate, cel puțin aici, sunt 3 locuri unde se cântă live constant acum, situația fiind asemănătoare și în celelalte stațiuni, iar artiști sunt mult mai mulți, în țară din câte văd situația nu e deloc roz. Fiecare trebuie să cânte și să se descurce, din păcate nici guvernul nu a luat prea multe măsuri pentru noi și consider că după această perioadă o să pierdem oameni talentați care o să apeleze la altceva ca să își câștige pâinea!
Trebuie să încercăm să fim optimiști și responsabili, așa cred că o să ajungem la mal.
Despre viitorul meu în Vama Veche nu pot să mă pronunț, într-o lume nebună totul se schimbă de la o zi la alta, momentan încerc să mă bucur de prezent, de încă o vară, oameni noi, atâtea răsărituri și de marea, care mă inspiră mereu.

https://youtu.be/8Bgcvrbjk14

Galerie foto


Vizualizări: 903

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste