(închide)

Mănăstirea Vodița, cea mai veche ctitorie voievodală din țara noastră! A fost ridicată de Sfântul Nicodim

 

Județul Mehedinți are un trecut încărcat de spiritualitate, pe teritoriul său fiind ctitorite zeci de mănăstiri și biserici din cele mai vechi timpuri. Este mărginit de Dunăre pe o distanță de 192 km și este, de asemenea, județul unde s-a înființațt prima mănăstire creștin ortodoxă din Oltenia noastră: Mănăstirea Vodița, a cărei piatră de temelie a fost pusă de Sfântul călugăr Nicodim. Este cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar și este, de asemenea, primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom, dupa regulile specifice Bisericii Ortodoxe, stabilite in canoane de Sfantul Vasile cel Mare.

Mănăstirea Vodița (lăcașul de cult are Hramul Sfântul Antonie cel Mare care va fi celebrat pe 17 ianuarie) a fost încă de la începuturi o adevărată redută de apărare a credinței ortodoxe în acest colt minunat al României. A fost, de asemenea, un loc al educației, un centru cultural de mare valoare. Mănăstirea Vodița este situate la 8 km de orașul Orșova și la 18 de Drobeta Turnu Severin, capital județului. Mănăstirea din present a fost ridicată lângă ruinele fostei biserici construite de Sfântul Nicodim, ale cărei ruine se văd și astăzi. Ruinele mănăstirii ctitorite la 1370 de Sfântul Nicodim amintesc de frumusețea acelui edificiu, de cea mai veche fundație voievodală din Oltenia. Călugărul Nicodim a traversat Dunărea și a decis să ridice pe valea pârâului Vodița un lăcaș de cult închinat Fecioarei Maria, care I se arătase în vis. „Manastirea Vodita a fost intemeiata in secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Varciorova, in apropierea granitei dintre imperiul Austro-ungar si Tara Romaneasca. Manastirea a fost ridicata intre anii 1370-1372, de catre Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfintit de la Tismana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I - Vlaicu Voda. (…) Prima mănăstire de pe pământ românesc, cea de la Vodița a fost ridicată de călugărul Nicodim după ce Maica Domnului I s-a arătat în vis. Ea i-a spus să treacă Dunărea și să ridice o mănăstire La Cascade (…)”, se spune într-un volum dedicat Mănăstirii Vodița.

Vodița a fost un bastion al ortodoxiei românești, al românisumului, o stavilă împotriva prozelitismului catholic, un stâlp de susținere a credinței. A cunoscut și perioade de glorie și perioade de decădere.

După 1990, reprezentanții Mitropoliei Olteniei, prin ÎPS Nestor Vornicescu au decis reactivarea vieții monahale de la Mănăstirea Vodița. În mai 1995 au început lucrările la noua biserică de la Vodița: bisericuță frumoasă din lemn, pe fundație de piatră, turlă în stil maramureșan, acoperiș pyramidal foarte înalt. Este o bijuterie arhitecturală! În exterior avem chiliile călugăilor, sala de mese etc. catapeteasma noului lăcaș de cult a fost sculptată de meșterul Vasile din Sighetul Marmației. Biserica a fost pictată de Florica și Eugen Papici, pictori bisericești din județul Mehedinți, foarte talentați și foarte credincioși. Este o mănăstire care merită vizitată!

Astăzi, aici își încep slujbele ca preoți, tinerii care aleg cu inima deschisă drumul preoției.

Notă: Fotografia de deschidere a acestui articol și urmatoarele sunt preluate din volumul „Discover the Danube heritage”, mai 2019, rezultat al unui program de cooperare intre România și Serbia si finanțațt de UE - www.romania-serbia.net

Galerie foto





Vizualizări: 29,280

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste