Nereguli grave la Spitalul Județean din Mehedinți. Ministrul Sănătății: „Inacceptabil”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a adus în atenție, luni, o situație extrem de gravă descoperită în urma unui control efectuat la Spitalul Județean Drobeta Turnu Severin din Mehedinți. Potrivit acestuia, verificările au scos la iveală încălcări serioase ale legii și ale protocoalelor medicale în ceea ce privește modul în care au fost externați și transferați mai mulți pacienți cu afecțiuni neuropsihice.
„În urma controalelor desfășurate la Spitalul Județean din Mehedinți privind modul în care au fost externați și transferați mai mulți pacienți cu afecțiuni neuropsihice, am constatat nereguli grave în respectarea legislației și a protocoalelor medicale. Nu au respectat nici legislația, dar cel mai grav în opinia mea, nu au respectat demnitatea umană pentru pacienți care se află într-o stare de vulnerabilitate absolută. Oameni fără apărare, fără capacitatea de a reacționa. Inacceptabil! Nu tolerez un asemenea comportament față de pacienți. Nu există justificări și nu accept nicio explicație pentru lipsa de respect și lipsa de empatie”, a scris luni pe Facebook Alexandru Rogobete.
Ca urmare a acestor constatări, au fost dispuse sancțiuni ferme: managerul spitalului și directorul medical au fost amendați cu câte 10.000 de lei, iar instituția în sine a primit o amendă de 30.000 de lei.
Mai mult, raportul elaborat de Inspecția Sanitară de Stat a fost înaintat autorităților competente în domeniul justiției, pentru a se lua măsurile legale care se impun.
„Ce trebuie să facem pentru ca aceste cazuri să nu se mai repete: Ne-am obișnuit să fim reactivi. Ne scandalizăm când ne confruntăm cu imagini și cazuri grave, sancționăm, blamăm și mergem mai departe. Este insuficient! Lucrăm deja la un set de protocoale actualizate, împreună cu Ministerul Muncii, care vin să prevină situații similare”, adaugă ministrul.
Ministrul subliniază că nu cere decât ceea ce ar trebui să fie firesc într-un sistem medical demn și funcțional, respectiv tratarea pacienților cu respect și omenie.
„Nu poți pretinde respect dacă tu, la rândul tău, nu oferi respect. În sistemul medical, respectul față de pacienți, aparținători, față de oameni, nu este o opțiune, este o obligație profesională, morală și legală.”
Mesajul ministrului vine ca un semnal de alarmă și totodată ca un angajament pentru schimbări structurale care să prevină astfel de derapaje grave în viitor.
Vizualizări: 221
Trimite pe WhatsApp