(închide)

Novăcenii Ansamblului Folcloric Nedeia, la Cugir, la un important festival

 

Festivalul ”TOAMNĂ CUGIREANĂ” din Cugir, mai exact cea de a XXII – a ediție, are loc  în perioada 21 – 22 septembrie. Astăzi, în programul Festivalului este inclus și Ansamblul Folcloric ”Nedeia” al Casei de Cultură Novaci, alături de nume sonore din lumea folclorului păstoresc precum Ansamblul Drăgan Muntean din Deva, Câmpul Pâinii din Vinerea, Grupul Izvoare, Ansamblul Țara Vrancei din Focșani, Ciprian Roman și Ovidiu Olari, Cristian Fodor și Flavius Cristea, Nicolae și Tudor Furdui Iancu, etc. Novăcenii vor fi prezenți la parada portului popular și vor evolua după concertul susținut de oaspeții Cugirului din Wasserburg – Germania.

Talentații dansatori din Novaci au fost invitați la acest festival și vor fi din nou la înălțime! La Novaci, Ansamblul Folcloric ”Nedeia” reprezintă mândria fiecărui novăcean, mândrie moștenită datorită zecilor de ani în care tradiția populara a fost ”literă de lege”, calea  pe care au călcat novăcenii cu dornța de a-si păstra rădăcinile adânc înfipte în pământul străbun. Priviți cât suflet pun localnicii orasului Novaci în organizarea Festivalului Tocanului, și veti înțelege!

Ziarul UNIREA scrieL „Evoluția Ansamblului Folcloric ”Nedeia” al Casei de Cultură din Novaci, a cărui valoare este recunoscută prin invitațiile primite pentru a participa la concursuri si festivaluri naționale și internationale, la sărbători folclorice organizate de renumite așezări păstorești din țară cu pretenții folclorice și obiceiuri moștenite de sute de ani, se datorează unor oameni dăruiți folclorului, dansului popular care colaborează și muncesc umar la umăr, respectiv coregraful Dragoș Medrega și coordonatoarea ansamblului, prof. Elena Basarabă, director al Casei de Cultură Novaci, la spatele cărora, sigur există un edil care susține cultura, pentru care promovarea orasului Novaci prin intermediul folclorului contează.

”Nimic nu ar fi posibil – a declarat doamna Basarabă Elena, director al Casei de Cultură Novaci – dacă nu ar exista tinerii dansatori serioși și pasionați de dans, familiile acestora înțelegătoare care își susțin copiii material și moral, cu convingerea că mișcarea prin dans este benefică atât fizicului cât și psihicului fiecăruia. Avem la ansamblu elevi de gimnaziu, de liceu, studenți si chiar tineri școliti cu un loc de muncă. Dansatorii noștri nu sunt doar novăceni. Din trupa noastră fac parte tineri din Crasna și Bengesti – Ciocadia. Familia ”Nedeia” numără aproximativ 70 persoane, dintre care 38 sunt consecvenți, insistenți, creativi și dornici de a fi mereu pe scenă. Sigur, avem si probleme, spune doamna Basarabă, avem prea multe fete talentate și ne dorim mai multi băieti, ne lipsește un mijloc de transport pe care să nu îl mai împărțim cu sportivii orașului,  ne lipsesc sponsorii pentru deplasările peste hotare, deplasări care ar trebui să reprezinte o sursă de mândrie pentru decidenți. Locul unui ansamblu folcloric de amatori care se respectă este pe scenă, la spectacole.Noi dorim acest lucru, dar trebuie să dorească și alții.  Ne lipsesc costumele populare din diverse zone folclorice dar și costumele gorjenești care sunt prea puține.”

Vizualizări: 880

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste