(închide)

Oile din Novaci urcă duminică la munte! Festivalul va fi online, o premieră pentru acest eveniment important

 

Pentru prima dată în mai bine de cinci decenii, Festivalul pastoral „Urcatul oilor la munte” va avea loc fără public. Novăcenii au recurs la organizarea acestui eveniment din mai multe motive care vizează viața si activitatea locuitorilor orașului pe timp de pandemie. La Novaci, multi dintre locuitorii cresc animale, iar sărbătoarea urcatului oilor la munte le era dedicată lor, celor pentru care cresterea animalelor a devenit o îndeletnicire sacră.

În acest an, înainte de a urca la munte, păstorii din Novaci nu vor mai petrece în a treia duminică a lunii mai cum au facut de 53 de ani, nu vor mai avea ocazia să arate că folclorul este cel mai frumos lucru pe care poate să îl moștenească o comunitate. Autoritățile locale au decis însă să organizeze în mediul online Sărbătoarea Urcatul oilor la munte! Astfel, cele 23 de formatii artistice de amatori din toată țara care trebuiau sa fie prezente pe 17 mai la Novaci, în vremuri normale, anul acesta vor fi prezente în mediul On-Line. „Organizatorii au luat în calcul faptul ca populatia orasului este foarte activă pe plan virtual prin intermediul retelelor de socializare, contactul indirect cu artistii nefiind un impediment în păstrarea mentală a traditiilor si obiceiurilor locului. Avem amintiri frumoase legate de acest eveniment, le păstrăm și le popularizăm”, a spus Elena Basarbă, directorul Casei de Cultură Novaci. Vizitatorii conturilor de facebook: Casa de Cultură Novaci – pagina oficială, Primăria și Consiliul Local Novaci, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj paginile formațiilor artistice implicate, începând cu ora 11.00, vor putea participa on-line la un maraton folcloric de la Dunăre în Maramureş, din Banat în Moldova cu olteni, ardeleni, moldoveni, oșeni, uniți prin tradiție pentru păstrarea obiceiurilor.

Gazdele Festivalului vor fi: Primăria oraşului Novaci, păstorii novăceni și Ansamblul Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură Novaci. Printre oaspeți se numără ansambluri folclorice de amatori renumite precum: Doina Crişului din Brad, Junii Petrileni din Petrila, Junii Petroșanilor din Livezeni, județul Hunedoara, Flori de maci din Cristuru Secuiesc, județul Harghita, Dor teiușean din Teiuș, Cluj, Mușeteanca din Însurăței, Brăila, Codrulețul din Tășnad și Florile Târnii din Târna Mare, Satu Mare, Ciobănaşul din Corbii de Piatră, județul Arges, Călușerii din Răşinari, Fluieraș din Jina, județul Sibiu, Formația de fluierași din Șugag, Tradiții Uiorene din Ocna Mureș, județul Alba, Izvorașul din Bratovoiești și Hora Desmățuiului din Bârca, județul Dolj, Hora Siretului din Bacău, Mocănașul din Săcele Brașov, Dor din Băbeni și Miorița din Vaideeni, județul Vâlcea, Liviu Dafinescu, din Baia de Fier, Cheile Oltețului, din Polovragi și Petrolul din Ticleni, județul Gorj”, potrivit unui comunicat al Casei de Cultură din Novaci.

Vizualizări: 1,111

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste