(închide)

Pesta Porcină Africană confirmată în localitățile Târgu-Jiu si Ionesti

 

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană  prin identificarea  genomului viral în probele recoltate  la  porcii dintr-o gospodărie din Comuna Ionesti-Sat Iliesti și la o gospodărie din  Tg Jiu. In prezent sunt confirmate 11 focare, care evolueaza in localitatile Cruset, Runcu, Branesti, Ionesti, Tg Jiu.

Gospodăriile infectate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatatiilor. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. Întrunit în data de 29.08.2019, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Gorj a aprobat Planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și delimitarea zonelor de restricții, respectiv o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarelor, urmând a fi instituite filtre rutiere.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare, urmând a fi stabilite posibila origine a bolii, precum și eventualele exploatații de contact.

„DSVSA Gorj solicita sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boala trebuie anunțata imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevazute în legislație. Facem precizarea că Pesta Porcina Africana (PPA)  nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia, virusul PPA având însa impact major la nivel economic și social”, transmit cei de la DSV Gorj.

Vizualizări: 546

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste