(închide)

Platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd la Turburea!

 

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunțat că a lansat licitaţia de atribuire a contractelor de construire pentru nouă platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. Și comuna Turburea din județul Gorj va avea o astfel de platformă, de care vor beneficia fermierii mici şi gospodăriile de subzistenţă. Investiţiile se fac în cadrul proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), implementat de MMAP şi finanţat de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Comunele beneficiare ale acestei tranşe de investiţii sunt: Vinderei (judeţul Vaslui), Coarnele Caprei (judeţul Iaşi), Dumbrăveni şi Horodnic de Sus (judeţul Suceava), Tiha Bârgăului (judeţul Bistriţa-Năsăud), Slătioara şi Fârtăţeşti (judeţul Vâlcea), Turburea (judeţul Gorj) şi Bistreţ (judeţul Dolj). MMAP finanţează pentru fiecare din acestea un set de utilaje necesar colectării de la populaţie şi manipulării gunoiului de grajd, respectiv un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.

Potrivit Ministerului, investiţiile sunt suportate în proporţie de 95% de MMAP, contribuţia locală a beneficiarilor de aproximativ 5% constând în contravaloarea proiectării platformelor. După finalizare, investiţiile sunt transferate către UAT, urmând să fie exploatate de acestea şi monitorizate de MMAP.

"Din cauza specificului ei, România are peste 3 milioane de ferme mici şi gospodării de subzistenţă, care cresc animale. Mare parte din acestea nu au capacitatea de a gestiona corespunzător dejecţiile de la animale. Acestea ajung să polueze cu nitraţi apele de suprafaţă şi, mai grav, apele freatice, respectiv fântânile din curţile oamenilor. Platformele pe care le finanţăm rezolvă problema poluării la nivel de comunitate, asigurând, în plus, şi conformarea fermierilor la cerinţele de plată ale APIA, legate de capacităţile de stocare a gunoiului de grajd", a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Vizualizări: 588

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste