Prevenția începe acasă! Medicul Teodor Dincă face apel la prudență și grijă

Viața unui medic nu se termină odată cu tura sau cu închiderea fișei unui pacient. Dincolo de imaginea profesionistului în halat alb se află un om care își asumă, zi de zi, un nivel uriaș de uzură fizică și psihică. Gărzile prelungite, responsabilitățile multiple și stresul constant definesc realitatea dură din spitalele românești, mai ales în cele de urgență.
Mărturia de mai jos, aparținând dr. Teodor Dincă, medic primar ortopedie-traumatologie în cadrul SJU Târgu Jiu, oferă o imagine autentică asupra vieții medicului aflat la limita rezistenței, dar și un apel sincer către populație: prevenția începe acasă, iar grija față de propria siguranță poate face diferența dintre o zi obișnuită și un accident cu urmări grave.
„Meseria de medic are uzura totala enorma. Dincolo de halat, sta tot un om. Da, format pentru aceasta meserie dar, la baza, tot om.
Nu este un secret ca garzile sunt de cele mai multe ori epuizante pentru noi, medicii. In spitalele de urgenta, o garda inseamna un numar foarte mare de pacienti ce trebuie consultati, diagonsticati si tratati. Cand iti vin mai multi odata, te straduiesti sa te ocupi optim, pe rand.
In plus, noi, cei de garda in acea zi/noapte, trebuie sa avem grija si de restul pacientilor deja internati pe sectie. Ce face domnul varstnic din salonul din dreapta, ce face tanarul cu fractura din stanga. Trebuie sa facem vizitele obisnuite si sa intervenim atunci cand este cazul.
Am avut garzi in care am intrat, de urgenta, noaptea, in blocul operator iar dimineata, tot in picioare, trebuie sa fim gata pentru mai departe, in restul zilei. Concentrarea si enorma responsabilitate, stresul, te rup.
Medicul este un om capabil sa vada pacienti cu nemiluita, la orice oră, fara să fie respectat. Dincolo de halat e tot un un om care se lupta cu sistemul. Si acest om ar vrea sa aiba mereu cu ce, cum, nu sa faca pe telefonistul ore intregi intr-o noapte, rugandu-se de alte spitale sa primeasca un caz grav, cu necesitate de aparaturi existente doar acolo. Dincolo de halat, e tot un om.
Sotia mea stie ca, in zilele de dupa garda, am nevoie sa respir un pic, sa nu vorbesc mult, sa ma adun. Ar mai povesti si ea cu mine, vede cand sunt frant. Imbratisarea copiilor mei ma energizeaza si familia imi da putere, pe langa bucuria de a face bine ce fac.
De dimineata, am iesit din garda si am mers direct la programul de ambulatoriu, alte ore bune, sa consult, sa vad, sa vorbesc, sa discern.
Este perioada verii, vin copii si tineri cu fracturi. Dintr-o fractiune de secunda, cu viata schimbata, in functie de gravitate. Vin tot felul de accidente casnice, grave sau mai putin grave.
Copiii si tinerii adesea nu sunt la fel de buni ca adultii in a evalua situațiile riscante sau pericolele de pe sosea. Ei sunt mai lipsiti de griji, imprudenți prin natura varstei și mai puțin concentrati. Este important sa reamintiti copilului dumneavoastra sa pedaleze cu atentie.
Asigurați-va dvs ca el, copilul dvs, poarta întotdeauna o cască de biciclist care il protejeaza împotriva rănilor grave la cap. Desi am vazut accidente si cu ghidonul infipt in abdomen. Fiti si dumneavoastra un bun model in privinta purtarii castii, daca pedalati!
Nu va mai grabiti. Nu va mai fortati la muncile suplimentare de acasa, in graba. Ascultati-va oboseala, corpul. Aveti in vedere evitarea cablurilor electrice expuse, depozitarea corecta a substantelor periculoase, utilizarea aparatelor electrocasnice in siguranta si supravegherea atenta a copiilor si a rudelor dvs in varsta.
Daca taiati iarba, nu mai stati desculti. Daca va urcati pe scara, fixati-o bine, rugati sa fie cineva langa dvs. La urcatul in copac... deja stim cu totii. Cat ai zice pas, se schimba o lume intreaga.
Cele mai urate accidente au fost si cele cu trotineta electrica...
Eliminati obstacolele cand munciti prin curte, asigurati iluminare adecvata acasa. Cautati sprijin la treburile supra solicitante fizic, nu va inhamati doar singuri la cat mai grele. Pana si cei experimentati o patesc... o data e ca niciodata.
Un medic nu se duce niciodata acasa imediat cum i s-a terminat programul, nu poate anticipa cazurile din timpul garzii si dificultatea lor, iar acest lucru isi pune amprenta asupra sanatatii.
Te lupti cu privarea de somn si cu faptul ca trebuie sa poti sa gandesti la fel de bine, dupa o garda, ca intr=-o zi obisnuita, sa vezi si sa consulti omul din fata ta.
Viata e AICI SI ACUM. Stim sa supravietuim si uitam sa traim.
Sanatate multa tuturor!”, a scris medicul pe Facebook.
Vizualizări: 711
Trimite pe WhatsApp