(închide)

Responsabilitatea în cazul Casei Memoriale a Ecaterinei Teodoroiu, pasată de colo-colo de autorități

 

Acum puțină vreme, Inițiativa Cetățeanească din Gorj, condusă și reprezentată de jurnalistul Florin Claudiu Gurgui, a inițiat o petiție online care a fost foarte apreciată de gorjenii iubitori de cultură și neam! Astfel, IC a distribuit în mediul online și i-a rugat pe gorjeni să semneze petiția „Refaceți aspectul autentic și original al perimetrului casei-monument Ecaterina Teodoroiu!” - SEMNAȚI PETIȚIA AICI!

În continuarea demersului cetățenesc inițiat de jurnalistul Gurgui, a urmat solicitarea de informații de la instituțiile abilitate. Cei de la Inițiativa Cetățeanească din Gorj își doresc să afle ce instituții și-au dat acordul pentru funcționarea acelui magazin de lângă Casa Memorială și cum poate fi situația remediată. La fel ca de multe alte ori, reprezentanții IC au constatat că autoritățile își pasează vina. „(....) când e să se stabilească vinovații pentru câte o stricăciune, se pasează responsabilitatea (...) Vedeți anexat acestei postări răspunsul dat de Consiliul Județean Gorj în urma petiției Inițiativei Cetățenești din Gorj. Ce deducem noi de aici? Păi, e simplu: răspunderea pentru obținerea autorizațiilor de construcție revine aparatului din Primăria Tg-Jiu (primar, secretar, arhitect-șef) și celor de la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Gorj, care, în 2003, a avizat fără vreo obiecție treaba. Asta după ce, prin 1998 (deci, cu vreo 5 ani mai în urmă!), Direcția Monumente Istorice precizase clar că acceptă/avizează, dar cu niște condiții”, a transmis Florin Gurgui. Din păcate, trista concluzie la care a ajuns jurnalistul este că autorităților locale nu le-a păsat prea mult de Casa Memoriașă a eroinei de la Jiu. „Cert e că, dacă "gorjenilor" iubitori de istorie, tradiții și cultură de la Direcția aia le păsa de Casa-Monument a Ecaterinei Teodoroiu, azi nu eram noi în situația de a cere refacerea perimetrului original al imobilului. Doar că ordinele se executau, nu se discutau atunci... Ce patrimoniu, ce istorie, ce înaintași! Revenind, nu avem arhitect-șef la Primăria Tg-Jiu. Mai grav, nu era nici prin 2003, când s-au obținut ultimele aprobări. Da, exista probabil cineva cu atribuții delegate, dar de aici până la asumarea pe bune a răspunderii când îți bați joc de patrimoniul național... e cale lungă! Din nou, cine și-a asumat atunci nu putea spune "Nu". Știți voi, jupânul... Exact!
PUG avem din 2008. Prelungit la fiecare 2 ani, că e complicat tare să se facă altul nou, nu știi care pe unde mai e proprietar prin oraș!”, spun cei de la IC. Următorul pas pe care îl vor întreprinde cei de la Inițiativă, este acela de a aștepta răspunsul Inspectoratului de Stat în Construcții. 

Galerie foto


Vizualizări: 722

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste