(închide)

Sorin Otărășanu, antreprenor din Țicleni: „Nu este ușor, dar încă mai poți face ceva și în România fără să fii sclav prin străinătate!”

 

Unii oameni au povești de viață impresionante! Adevărat! Dar prin toate prin câte au trecut, acei oameni au ținut capul sus și nu au renunțat să lupte, să meargă înainte, să creadă în Dumnezeu și în șansa unei vieți mai bune. Este și cazul lui Sorin Otărășanu din Țicleni, tânăr antreprenor local, care cu multă dragoste cultivă flori, fiind apreciat de oamenii care au ales să cumpere de la el. În solariile din Țicleni cultivă legume și verdețuri pe timpul iernii, iar în restul anului se ocupă de minunate flori în ghivece, ținute tot în solarii. Afacerea sa este una de familie, iar munca în solarii o face tânărul ajutat uneori de soția și de fiul său. „Nu vreau bogăție, vreau doar să trăim liniștiți și aproape unii de alții, atât vreau doar un trai decent, nu vreau să mă dezvolt prea mult. Eu văd totul doar ca pe o afacere de familie. (…) Nu este ușor, dar am ajuns la concluzia că încă mai poți face ceva și în România fără să fii sclav prin străinătate! Sunt de conceptul că dacă vrei să faci bani, poți face și în țara ta!”, a spus Sorin Otărășanu pentru Pagina Olteniei. Pe Sorin și florile sale îi găsiți accesând Gradina cu flori by Otarasanu (facebook)

Sorin Otărășanu are 33 de ani și este din Țicleni. În orașul natal, Sorin a pus pe picioare o afacere de familie: are mai multe solarii în care cresc înconjurate cu grijă și dragoste zeci de feluri de flori! Căsătorit din 2006, tânărul are o familie frumoasă, fiul său ajutându-l la munca în solarii. Viața nu a fost prea blândă cu familia Otărășanu, căci în ultimii ani ambii soți au avut grave probleme de sănătate. Sorin a învățat să treacă peste toate greutățile, să nu renunțe la visurile sale și să creadă în ceea ce Dumnezeu i-a hărăzit. După o perioadă în care soția sa a fost bolnavă și banii nu le ajungeau, Sorin Otărășanu a fost nevoit să plece la muncă în Germania, unde a lucrat câteva luni bune în sere de flori. Acolo a realizat că își dorește să aibă propriile solarii și să încerce și el ceea ce făceau nemții. „În 2012 soția mea a fost diagnosticată cu lupus eritematos sistemic și am cheltuit foarte mulți bani în următorii ani din cauza bolii. Nu ne am lăsat, au urmat luni grele, biopsii, intervenții etc până în clipa în care nu ne mai ajungeau banii. (…) Acum trei ani, într-o clipă de neajunsuri, am început să caut pe internet job-uri în străinătate și am găsit unul la o fermă de plante ornamentale în Germania. Așa a început totul: am ajuns acolo și am văzut că poți face bani din niște semințe, pur și simplu din niște semințe și dragoste, ajutate de apă și lumină! Am muncit câteva luni în Germania, am strâns bani, după care am zis în sinea mea că și eu pot face asta. Îmi doream să mă întorc acasă, la familie. Îmi doream să am solariile mele. Așa am și făcut. Am ajuns acasă și cum am ajuns am început să investesc. (…) Am încercat să îmi fac visul să fie realitate, am terminat solarul, am cumpărat câteva mii de ghivece, am cumpărat semințe, pământ, tot ce trebuia și am început să cultiv. Toată lumea zicea că sunt nebun, că am muncit în străinătate, iar acum, în loc să fac ceva cu banii, îi bag în pământ, dar i-am lăsat să vorbească!”, a declarat tânărul antreprenor.

Primul client, cea mai fericită zi

Cu multă muncă, determinare și credința că totul va fi bine, Sorin a reușit, încet încet să ridice micuța sa afacere. Florile se dezvoltau frumos, căci tânărul le îngrijea mereu cu multă atenție și dragoste. În scurt timp au început să apară clienții. Sorin Otărășanu spune că nu va uita niciodată ziua în care primul client i-a intrat pe poartă și a cumpărat florile sale. „Cât de fericit am fost! Nu o să uit niciodată clipa în care mi-a intrat prima doamnă pe poartă să cumpere flori de piatră! Mi-au dat lacrimile și simțeam că nu a fost totul în zadar! Apoi au urmat alte și alte plante, până când în 2019, la începutul anului, m-am hotărât să fac solariile profitabile și iarna și am început să le încălzesc și să cultiv spanac, verdeață, salată. Nu este ușor, dar am ajuns la concluzia că încă mai poți face ceva și în România fără să fi sclav prin străinătate! Sunt de conceptul că dacă vrei să faci bani, poți face și în țara ta”, a mai adăugat antreprenorul. A creat și o pagină de facebook și acolo clienții l-au găsit mai ușor. „Afacerea s-a ridicat mult pe internet datorită paginii Grădina cu flori, vând online, dar merg periodic în piețe, vineri la Bibești, sâmbăta la Peșteana, duminica la Cărbunești. La solarii mă ajută soția, dacă poate, băiatul dacă vrea, dacă ei nu pot, le fac eu. (…) Eu iubesc toate florile, dar cele mai dragi îmi sunt plantele veșnic verzi, gen iedera, tuia, tot ce rămâne viu pe perioada albă a iernii. Nu am urmat niciun curs, tot ce am învățat a fost în Germania, iar apoi am continuat să citesc de pe internet. Pentru fiecare plantă pe care o cultiv, citesc săptămâni întregi ca nu cumva să dau greș. Iar dacă dau greș, și se mai întâmplă, nu mă las, mereu mergem mai departe!”, a afirmat Sorin Otărășanu. Comenzile au început să apară și lucrurile mergeau foarte bine până când o altă veste fulgerătoare le-a zdruncinat viețile.

A rămas fără un rinichi

Anul trecut, în toamnă, familia Otărășanu a primit o veste cruntă: Sorin trebuia să se opereze urgent căci avea o tumoră pe un rinichi. A plecat la București și acolo s-a operat, dar medicii au decis să îi îndepărteze din corp rinichiul pe care apăruse tumora, pentru a reduce riscurile împrăștierii celulelor maligne. Tânărul își amintește că atunci când l-au anunțat că va rămâne fără un rinichi a simțit că îi pica cerul în cap. „Nu m-am lăsat, am urmat cursul vieții, am zis că ce o fi o fi. Am mers în București, mi au scos rinichiul pe 4 noiembrie, apoi au urmat săptămâni de groază, dar băiețelul meu s-a ocupat de solarii și am găsit totul verde și frumos când am venit acasă. Acum sunt mai bine. O să merg în continuare pe acest drum indiferent cât de greu va fi. Aceasta a fost o mică parte din povestea mea. (…) Nu toată lumea este așa cum o vedem pe stradă, unii avem povești înfiorătoare. Când m-am operat, m-au ajutat vecinii. Nu vreau bogăție, vreau doar să trăim liniștiți și aproape unii de alții, atât vreau doar un trai decent, nu vreau să mă dezvolt prea mult. Eu văd totul doar ca pe o afacere de familie”, a declarat Sorin Otărășanu din Țicleni.

Pregătirile pentru 8 Martie, în toi

Sorin Otărășanu a început să își pregătească solariile pentru ziele de sărbătoare ale lunii martie: 1 și 8. Va planta numeroase flori: o să aibă zambile, primule ciclamen și multe alte plante. Se ocupă doar de plante de ghiveci care sunt foarte apreciate de clienți. A primit și o diplomă tocmai datorită acestui fapt. Vinde în mai multe județe ale țării, dar și pe plan local. Online vinde semințe de magnolia și alte flori, pe care le-a trimis unor clienți din Maramureș, Moldova, Cluj Napoca etc. „Am reușit să vând pătrunjel, mărar, salată etc cu ajutorul domnului Rebedia, afacerist local, dânsul  mă mai ajută să vând marfa la magazinul său. (…) Am primit o diploma, da, am primit-o pe baza recenziilor și a vizualizărilor și comentariilor de pe pagină. A însemnat foarte mult pentru mine aceea diplomă. Am simțit că nu a fost în zadar tot ce am făcut până acum”, a adăugat antreprenorul.  

Aranjamente din flori de săpun

Inovativ și mereu în căutare de idei care să îi pună imaginația la treabă, Sorin a început din toamnă să creeze cu ajutorul soției aranjamente din flori de săpun. Clienții le apreciază și pe acestea și comandă foarte des de la Sorin. „Am început de iarna asta, căci am cam rămas fără bani după operație și am gândit că tot flori sunt și am început să fac. Mare mi-a fost uimirea când în ziua de Crăciun nu știam cui să mai răspund, cu ajutorul acestei idei am trecut mai ușor peste iarnă. Am comenzi aproape în fiecare zi. Nu se fac greu din punctul meu de vedere, dar e nevoie de viziune, dragoste și răbdare multă. Fiecare client vrea ca aranjamentul său să exprime ceva pentru persoana care îl primește, iar eu încerc ca fiecare aranjament să aibă măcar puțin din acea persoană!”, a spus Sorin Otărășanu.

Aranjamentele florale și minunatele flori le puteți vedea fie la Țicleni, la casa familiei Otărășanu, fie pe pagina de socializare Grădina cu flori by Otărășanu. Accesați linkul! Nu veți regreta!

Galerie foto











Vizualizări: 7,346

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste