(închide)

Tetraevanghelia Sfântului Nicodim de la Tismana, prima carte scrisă din România

 

Tetraevanghelia lui Nicodim de la Tismana, din 1404, este cel mai vechi manuscris datat din Ţara Românească. Acest manuscris are cea mai veche ferecătură. Tipărit de diaconul Coresi în 1561, Tetraevangheliarul a fost scris de Nicodim, cu 156 de ani mai înainte. Conţine însemnarea autografă a lui Nicodim şi câteva cuvinte scrise de Anton Pann, în 1844.

Tetraevanghelia Sfântului Nicodim este primul codice ornat scris pe teritoriul ţării noastre și datează de la începuturile artei în Ţara Românească. De Sfântul Nicodim se leagă şcoala de caligrafie cu copişti de cărţi bisericeşti în diverse limbi creată de el, la Tismana-Gorj. Sfântul Nicodim, în anul 1405 a caligrafiat o Tetraevanghelie pe pergament pe care a ferecat-o cu coperți de argint aurit, măiestrit lucrate. Cartea se află acum la București, la Muzeu. Alexandru Odobescu a fost cel care a descoperit manuscrisul la Manastirea Tismana si l-a adus la Muzeul Naţional de Antichităţi, întemeiat de Alexandru Ioan Cuza în 1864.

„Tetraevanghelia Sfântului Nicodim este o operă de artă complexă valoroasă atât prin frumusețea scrierii și ornamentației miniate, cât și prin legătura de argint și este o mărturie palpabilă, păstrată în forma sa originală privind activitatea de cărturar a Sfântului. (…) Este un codice remarcabil pentru decorația de manuscris. (…) Nicodim copiază în limba slavă, pe pergament, Tetravanghelul, prima scriere de acest gen în Ţara Românească. Alcătuit din textul evangheliilor el are o valoare nu numai istorică şi religioasă în cultura românească. Prin caracterele fine si foarte frumoase, decoraţia primei litere, ornamentaţia florală îmbinată cu cea zoomorfă de pe frontispicii Tetraevanghelul prezintă o valoare inestimabilă în arta grafică. (…) Prin caracterul decoraţiei, acest manuscris rămâne singurul în contextul mi­nia­turii munteneşti şi moldoveneşti din secolele XIV-XV”, scrie pe site-ul Mănăstirii Tismana.

Vizualizări: 1,092

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste