(închide)

Ceramica de Horezu, expusă la Muzeul Olteniei

 

Expoziţia temporară "Oltenia şi patrimoniul său UNESCO" se deschide luni, la secţia de etnografie a Muzeului Olteniei din Craiova. Sunt aduse în atenţia publicului artefacte incluse în patrimoniul universal UNESCO, aparţinând ceramicii de la Horezu, scoarţe tradiţionale româneşti, mărţişorul tradiţional, Căluşul - ca dans ritual.

"Ceramica de Horezu a fost acceptată în patrimoniul imaterial al UNESCO în 2012, complinind alte tradiţii şi meşteşuguri româneşti precum doina şi dansul căluşarilor. La Horezu, aproape toţi localnicii sunt meşteri ceramişti, unii renumiţi pe plan extern precum cei din familiile Bâscu, Mischiu, Pietraru, Ţambrea, Paloşi, Olaru, Vicşoreanu etc. Aceştia au deprins meşteşugul din generaţie în generaţie, păstrând modelele tradiţionale şi autentice, dar şi-au imprimat originalitatea cu măiestrie. Alături de ceramica de la Horezu, experţii UNESCO au considerat în anul 2016 că tehnica de ţesut a scoarţelor româneşti la război este demnă, în egală măsura, de a sta alături de toate celelalte forme de artă şi cultură recunoscute universal ca forme de expresie a creativităţii, identităţii şi coeziunii sociale", se arată într-un comunicat al Muzeului Olteniei.

În afară de dansul căluşarilor, doina, tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei româneşti şi meşteşugul olăritului de la Horezu, patrimoniul UNESCO s-a îmbogăţit în anul 2017 cu sărbătoarea Mărţişorului, ca element esenţial în promovarea şi salvgardarea patrimoniului cultural naţional, atât la nivel local, cât şi internaţional.

Vizualizări: 326

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste