Meșterul Gheorghe Ciuncanu, Tezaur Uman Viu, felicitat de președinta Comisiei parlamentare UNESCO!

Meșterul popular Gheorghe Ciuncanu a fost distins, luna trecută, cu titlul de Tezaur Uman Viu, în semn de apreciere pentru contribuția sa excepțională la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural românesc.
Titlul de Tezaur Uman Viu i-a fost acordat, pe deplin meritat, meșterului popular Gheorghe Ciuncanu – un om care coase, de peste patru decenii, cu acul și cu răbdare, identitate românească. La doar câteva zile după desemnare, domnul Ciuncanu a fost felicitat de președinta Comisiei parlamentare UNESCO, în cadrul festivalului RomânIA Autentică de la Hobița – locul unde tradiția încă respiră firesc.
În semn de prețuire, doamna deputat Dumitrița Gliga a purtat o vestă schilărească realizată chiar de meșterul Gheorghe Ciuncanu – o piesă unicat, din lână, brodată manual la o mașină de cusut veche de peste 100 de ani, cu motive izvorâte din suflet, păstrând simbolistica arhaică, dar cu o eleganță care străbate generațiile.
Meșterul și-a început drumul la doar 14 ani, învățând de la bunicii săi taina straielor populare. Astăzi, croiește cămăși, veste și paltoane cu specific din toate zonele țării, păstrând nealterat spiritul autentic al portului românesc. Colaborează cu designeri, duce creațiile pe podiumuri internaționale – până și la New York – dar revine mereu la obârșii, în satul românesc, acolo unde haina e și leac, și identitate.
Pentru Gheorghe Ciuncanu, acul, ața și răbdarea sunt instrumente de vindecare. Creațiile sale au depășit granițele țării și au ajuns chiar și pe podiumurile de modă din America, fiind dovada vie a faptului că tradiția românească are un loc binemeritat în cultura universală.
„Meșteșugul e terapie – pentru trup, minte și suflet.”, spune meșterul Ciuncanu. Prin meșteșugul său, Gheorghe Ciuncanu reușește nu doar să conserve elemente de patrimoniu, ci și să le reinventeze într-un mod autentic și modern, contribuind la menținerea vie a identității culturale a României în inima lumii contemporane.
Vizualizări: 223
Trimite pe WhatsApp