(închide)

A fost bucătar în Spania și acum deține o plantație de muri la Arcani: „Vreau ca pe viitor să începem să investim la o scară largă!”

 

Pasiunea pentru crearea de feluri de mâncare deosebite s-a îmbinat perfect cu ideea de a înființa la Arcani o plantație de muri! „Alor mei le place tortul cu cafea, mure și cu sos de vin roșu pe care îl pregătesc pentru ei!”, spune antreprenorul gorjean. Așa începe povestea lui Adrian Oliviu Răducan, gorjean care a lucrat ani de zile în Spania, ca bucătar, iar când a revenit în țară a decis că vrea să își facă propria afacere. Deoarece soția sa deținea un teren la Arcani, comună situată destul de aproape de municipiul Târgu-Jiu, au luat hotărârea ca plantația de muri să o înființeze acolo. Din 2016 și până în prezent, drumul către succes nu a fost ușor, a implicat foarte multă muncă, bani investiți și multe lucruri de învățat! Pe pagina de Facebook Mure Arcani se desfășoară în această perioadă un concurs al cărui premiu constă în 50 de kilograme de mure.

Este tânăr și dornic să reușească întrun domeniu unde statul ar trebui să se implice mai mult pentru ajutorarea antreprenorilor: agricultură. Adrian Oliviu Răducan (33 ani n.red.) este originar din Rovinari, iar în prezent locuiește cu familia sa la Arcani, acolo unde în primăvara lui 2016 a înființat o plantație de muri. Pentru a își promova afacerea, Adrian a creat și o pagină de facebook-Mure Arcani- unde clienții află noutățile din frumoasa plantație. „Înainte să înființez plantația, am lucrat ca bucătar la un restaurant din Spania. În primăvara lui 2016 am înființat plantația de muri. Am investit în jur de 10.000 de euro: a trebuit să cumpăr tot, practic am luat-o de la zero. Nu știam nimic despre agricultură, dar am învățat despre cultura murului din cărți de specialitate, internet și prin experiența proprie pe care am căpătat-o în timp. A trebuit să investesc bani în plantele de muri-butași, spalieri, sârmă, motocultor și motocoasa etc. Fonduri europene nu am accesat pentru că nu îndeplinesc condițiile încă. Butașii de muri i-am procurat de la cineva din Vâlcea, un băiat deosebit, care m-a ajutat foarte mult la început, mi-a oferit tot timpul consiliere”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Adrian Oliviu Răducan, proprietarul „Mure Arcani”.

„Clienții vin să cumpere mure direct din plantație!”

Adrian și familia sa au muncit foarte mult, iar trei ani după înființarea plantației au fost despre investiții. A trebuit să investească destul de mult la început, gropile pentru butașii de muri le-au făcut cu foreza pe care au fost nevoiți să o achiziționeze, ajungând repede la concluzia că fără utilaje nu poți face nimic. „Agricultura nu se mai face cu sapa. Trebuie investit, pentru că forță de muncă nu mai este”, spune tânărul antreprenor. Acesta a priceput repede că, dacă își dorește să facă agricultură competitivă, are nevoie de investiții, înainte de toate. Și-a pus în gând să reușească și este răbdător și perseverant! Abia în 2019, murii au început să intre pe rod și familia Răducan a vândut aproximativ trei tone de fructe direct din plantația din Arcani. În plantația din Arcani, întreaga familie Răducan muncește: și cei tineri și cei mai în vârstă, mai ales din cauza faptului că găsesc mai greu „mână de lucru” sau zilieri. „Încă nu sunt pe profit, 3 ani de zile doar am investit. De anul trecut am început vânzarea și să mai scot parte din profit. În fiecare an sunt cheltuieli pentru că murii au nevoie de întreținere. Anul trecut toate murele le-am vândut direct din plantație. Nu m-am deplasat deloc cu ele. Lumea vine să cumpere mure și să vadă și plantația. Anul trecut am fost foarte mulțumit. Am reușit să vindem toate fructele, dar cererea a fost mare. Pe această cale vreau să îmi cer scuze celor care ne-au contactat anul trecut și nu le-am putut oferi mure. Anul acesta sper să onorăm toate comenzile”, a mai spus Adrian Oliviu Răducan.

Planuri de viitor

În ceea ce privește viitorul, antreprenorul vrea să mărească plantația de muri până la o suprafață de 10 hectare. Adrian Răducan spune că are cunoștințe în Spania, din vremea cât a lucrat ca bucătar acolo, oameni care ar dori să cumpere frcute din Plantația de la Arcani. „Cei mai mulți mi-au spus că vorbim numai de un tir și pe bună dreptate nu convine la nimeni să vină să cumpere 300 de kg la zi cât preconizez că voi produce anul viitor, când va fi randamentul maxim. Anul acesta lucrez la un nou proiect: vreau să produc vin de mure, siropuri, pălincă și dulceață. Vreau ca pe viitor să începem să investim la o scară largă. Anul acesta voi face puțin din fiecare pentru vânzare, ca să studiez piața și să văd pe ce produse mă voi axa și în funcție de acest lucru voi încerca să fac un proiect cu fonduri europene”, a afirmat antreprenorul din Arcani.

Galerie foto





Vizualizări: 4,135

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste