(închide)

Din Baia de Fier, pe podiumul olimpiadei de istorie! Laurențiu Ghețoiu: „Am învățat că numai fiind constant în pregătire poți atinge succesul”

 

Elev al Liceului Teoretic Novaci, olimpicul Gheorghe-Laurențiu Gheţoiu are 17 ani și este în clasa a XI-a, la profilul matematică-informatică. Cu toate că studiazîă la „real”, adolscentul este pasionat de istorie, fiind olimpic la această materie. A crescut în minunatul sat Cernădia din comuna Baia de Fier, stațiune turistică de interes local, cu peisaje și oameni extraordinari.

Laurențiu Ghețoiu are o familie ce i-a fost mereu alături, sprijinindu-l și încurajându-l să cunoască cât mai multe lucruri, să încerce cât mai multe pasiuni pentru a afla ce îi place cu adevărat. Așa a descoperit că istoria este o materie la care poate face performanță, pentru că învăța mereu cu multă curiozitate și interes. „Deși istoria mi-a plăcut dintotdeauna, o atenție mai mare i-am acordat începând cu clasa a IX-a. Învățam la clasă și la sugestia doamnei profesoare de istorie, Țicu Alina, am participat la etapa locală a olimpiadei, unde am obținut un punctaj foarte bun. Totuși, cred că mi-a lipsit puțin curajul sau încrederea, pot spune, ca să merg la etapa județeană, mai ales că eram și în primul an de liceu și la profil matematică-informatică. În clasa a X-a însă, am început să acord o atenție deosebită istoriei și, susținut de doamna profesoară, am participat la etapa judeteană a olimpiadei de istorie unde am obținut un punctaj de 97 puncte care mi-a asigurat participarea la etapa națională. A fost prima participare la faza județeană, m-am dus cu intenția de a reuși un punctaj cât mai bun și am fost surprins să aflu că voi reprezenta județul Gorj la etapa națională”, a spus, pentru Pagina Olteniei, olimpicul Laurențiu Ghețoiu.

Olimpiade la diverse materii și pregătire constantă

Ca și în cazul altor încercări, participarea la olimpiade l-a ajutat pe Laurențiu să aibă o și mai mare încredere în forțele sale intelectuale, să-și depășească limitele. „Am învațat că numai fiind constant în pregătire poți atinge succesul, iar informațiile dobândite în decursul pregătirii pentru olimpiadă m-au ajutat să înțeleg mai bine lumea de astăzi, să fiu mai deschis la experiențe noi. Participarea de anul trecut de la faza finală desfășurată la Drobeta-Turnu Severin a fost o experiență inedită. Cel mai mult a contat că am cunoscut oameni inteligenți și pasionați de același domeniu ca și mine. Ultimii doi ani școlari au fost destul de încărcați, pot spune, participând la concursuri, olimpiade , proiecte dar și activități școlare. Aș aminti participarea la olimpiada de engleză, însă rezultate deosebite am avut la olimpiada de istorie. În anul școlar precedent am obținut 97 puncte la etapa județeană, am participat la etapa naționala unde am obținut 82 de puncte. În acest an școlar m-am clasat pe locul I la clasa a XI-a cu 98 puncte, calificându-mă din nou la etapa finală care însă nu a mai avut loc din cauza situației actuale la nivel național. Tot în acest an școlar am participat la mobilitățile din cadrul Proiectului Erasmus Outdoor Education desfășurate la Barcelona”, a afirmat olimpicul de la Liceul Teoretic din Novaci. O altă pasiune a sa este cititul, dar și informatica, căci adolescentul este pasionat de tot ce are legătură cu tehnologia și își dorește o carieră în acest domeniu. „Pe viitor m-aș vedea programator și sper să devin student al Facultății de Informatică Economică. Fiecare disciplină are rolul ei în formarea noastră. Pe lângă istorie, îmi mai plac și matematica, informatica, engleza”, a spus Laurențiu Ghețoiu.

Fascinat de Winston Churchill și alte personaje istorice

Olimpicul spune că un personaj istoric care merită a fi cunoscut și pe care el îl are ca model este Winston Churchill, "omul jumătății de secol", cum a fost numit în 1950. Pentru Laurențiu, această personalitate istorică a lumii reprezintă o sursă inepuizabilă de citate și l-a fascinat întotdeauna universul politic al marelui lider britanic, cât și universul său personal. „În cazul său, cele două lumi se întrepătrund într-o logică și încântătoare armonie. Un alt personaj istoric cu o însemnătate aparte este Regina Maria, "îngerul păzitor al României", cea care a fost mereu aproape de poporul român. Mi-au rămas întipărite în minte cuvintele rostite de majestatea sa, Regina Maria referitoare la țară , "...să stai veșnic falnică printre națiuni...", și la poporul român, " ...amintește-ți, Poporul meu, că te-am iubit și că te binecuvântez cu ultima mea suflare"! (…) La începutul perioadei de carantină m-am pregătit temeinic la istorie în vederea participării la faza națională, aceasta devenind ulterior incertă. Pe lângă timpul acordat activităților online legate de școală, am încercat să folosesc timpul rămas liber într-un mod constructiv, imbogatindu-mi cunoștințele și cultura generală”, a spus Laurențiu Ghețoiu.

Galerie foto


Vizualizări: 5,299

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste