(închide)

Cursuri de actorie online pentru copii cu actrița Claudia Motea

 

Cunoscuta actriță Claudia Motea, originară din Târgu-Jiu, dar stabilită în Capitală, om sensibil și mereu atent la nevoile celor din jur, s-a implicat benevol în ultima perioadă în susținerea unor cursuri de actorie online la care s-au înscris mare parte a copiilor cu, care omul de cultură lucre, înainte de pandemia de coronavirus, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”. Centrul Mihai Eminescu este unul dintre cele mai importante centre culturale din București, iar aici Claudia Motea preda Actorie.

Motto-ul după care se ghidează actrița și scriitoarea Claudia Motea este „Arta teatrului  în oglinda acestei vieți este însăși arta omeniei”, așa că ideea de a face cursuri online cu elevii săi i-a venit natural! Traversăm cu toții o perioadă foare grea, în contextul pandemiei de coronavirus, al punerii pe pauză a activității din foarte multe domenii, așa că tine doar de noi să trecem cu bine peste această încercare. Pentru actrița Claudia Motea, teatrul și arta vor fi mereu refugiile perfecte! „Pentru mine refugiul vital, retragerea la bază rămâne Teatrul, care din nou nu se dezminte, este cu mine și îmi dă încrederea de a merge înainte cu o mare speranță în viitor. Arta Teatrului, simt cum devine în oglinda acestei vieții  din ce în ce mai mult,  Arta Omeniei, a unui sprijin real, fondat de bucuria de a exista și de a respira într-un adevăr de sine nesimulat, pur, energic și cu emoții pozitive. La începutul pandemiei mi-au fost anulate un turneu teatral în Suedia, lansarea recentei cărți  În zorii din tine, Ed. Libris Editorial și câteva spectacole cu noua piesă ”De Trei Ori Femeie” , regia Lucian Sabados, care începuse frumos să prindă gustul succesului pe scena teatrului bucureștean.  De asemenea, mi-au fost sistate cursurile de la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” din București unde predau Actoria la un număr  important de copii cu vârsta între 7-15 ani”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Claudia Motea.

Gorjeancă la origini, actriță, dramaturg și scriitor, Claudia Motea a decis să „mute” în online cursurile pe care le făcea cu elevii la Centrul Cultural Mihai Eminescu. „Resetarea mea și a activității mele au venit prin dialogul pe care l-am avut eu cu mine însămi, în primul rând. De fapt, a fost un soliloc ce m-a ajutat să conșientizez că nu e timpul să dau frâu liber anxietății, depresiei și lamentării și să merg înainte cu credință și iubire ca o luptătoare puternică a vieții. Așa că, având în minte cuvintele de guru Totul va trece, iar noi suntem, de fapt, realitatea, am privit în viitor pentru a găsi soluția validă de a mă păstra la potențial maxim intelectual, artistic și didactic. Sunt prezentă online de două ori pe săptămână la cursuri de actorie cu copiii  Centrului Cultural Mihai Eminescu. Cursurile de actorie online au venit ca o propunere a mea de a face ceva concret pentru a mă simți utilă societății în aceste momente de criză. Priveam la televizor cum oamenii se ajută, cum cadrele medicale încep să devină eroi în conștiința noastră și am decis să intru voluntar  în acest joc al vieții, acordând benevol cursurile de actorie pentru copii. Bucuria a mers mână în mână cu surpriza pentru că s-au înscris aproape toți copiii de la Centru  și , iată-ne, că și de Sfintele Paște și de Ziua Muncii de 1 Mai, nu ne-am lăsat și am fost împreună prezenți online în linia întâi cu voia bună prin jocuri, exerciții de dicție, poezii și scenete. Acest lucru solidifică legătura continuă între copii și Centrul Cultural Mihai Eminescu, aceea idee de solidaritate și de dăruire umană și,  bineînțeles, convingerea că Actoria este o supapă de a supraviețui frumos și demn, de a ne dea curajul să zâmbim vieții ca niște adevărați învingători”, a mai declarat Claudia Motea.

Proiecte ambițioase. Cine este Claudia Motea

În prezent, actrița lucrează la noua sa carte intitulată ”Caruselul fericirii” și a inițiat un nou proiect de teatru, un spectacol multimedia după povestea din cartea sa SHALOM, ISRAEL!, nelăsându-se nicicum  intimidată de întrebarea care poate părea veșnic retorică: „Cine mai are nevoie de teatru?”

Timp de zece ani, Claudia Motea s-a impus în Canada, atât ca actriţă dar şi ca dramaturg, câştigând importante premii pentru actorie şi dramaturgie în cadrul festivalurilor de teatru și film canadian. (Best actress, Best Original Script, Best Production, Best Audience Award-și o nominalizare Brickenden Award similar cu Premiul de Excelență în dramaturgia canadiană -at the London Theatre Film Festival). Debutul ei hollywoodian a fost în 2010  la The Magic Castle în showul de varietăţi The Big IF. Alte participări în USA : Hollywood Film Festival, Los Angeles Comedy Fest, Hollywood Fringe Festival, New York in LA, Lincoln Center Theater Festival. Reîntoarsă în țară în 2012 a avut o strânsă colaborare cu R.A.D.E.F. România Film, producând și jucând în cinematografele acestei instituții spectacolul-film de mare succes Iubește-mă...America!, în regia Maestrului AL.G.Croitoru, produs de Asociația International Artiscan.  În 2013 a fost amfitrioana emisiunii de teatru TV pentru copii A Fost Odată, TVR2, unde în opt săptămâni a interpretat nu mai puțin de 36 de personaje. Proiectul internațional Les Danaides în regia lui Silviu Purcărete a fost deschizătorul drumului artistic al Claudiei, dându-i posibilitatea, ca imediat după absolvirea facultății să participe la cele mai prestigioase festivaluri de teatru din Europa (Dublin, Amsterdam, Avignon, Glasgow, Reclinghausen,Paris), culminînd cu reprezentații pe Broadway la Lincoln Center New York.  Anul 2014 i-a adus frumoase realizări profesionale în țară , dar și în străinătate, iar  pe lângă distincția Magna cum Laudae UARF a primit Premiul de Excelență la Gala Celebrităților 2014, alături de alte personalități românești: Klaus Johannis, Simona Halep, Gheorghe Hagi, Leonard Doroftei, Radu Beligan, Florin Zamfirescu, Sebastian Papaiani, Adrian Gorun, Cristian Țöpescu.  În luna ianuarie a  lui 2015, Claudia a primit CLACHETA DE AUR- Premiul de excelență dăruit de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România pentru merite remarcabile în artă la Gala Premiilor UARF 2015, unde  fost premiată pe același podium cu Dan Pita, Bobby Păunescu, Dorel Vișan. Pe meleagurile natale gorjene a primit titlul onorific de Ambasadoare a Turismului alături de Horațiu Mălăele, Armand Calotă, Tavi Colen, Crina Lință și a fost aleasă una dintre cele zece Femei de Succes ale Anului 2016. Pentru filmul Kandy-Ciocolată de lux cu gust de femeie , în care joacă rolul principal și semnează pentru co-scenariu și co-producție, Claudia Motea a fost laureata Festivalului Modern-Movie Galați 2016, primind Premiul Cea mai bună actriță a anului. În prezent este Președinte  la Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) - Departamentul Artele Spectacolului, deține rolul de Director Artistic al Teatrului NOSTRUM , instituție  afiliată Uniunii  Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Uniunii Artiștilor Plastici(UAP) și este reprezentanta de onoare la București  a prestigioasei  edituri și rețele naționale de difuzare a cărții LIBRIS. 

Vizualizări: 1,153

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste