(închide)

Activitate educativă la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru: „Da vieții! – Nu drogurilor!”

 

Profesorii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru sunt adepţii unei abordări educative a prevenirii consumului de droguri în mediul şcolar, cu alte cuvinte, pledează   pentru educaţia preventivă ca proces structurat ce are ca scop optimizarea capacităţilor individuale şi exercitarea influenţei sale pe tot parcursul vieţii şi în orice context.  

Activitatea educativă ,,Când drogul devine soluție pentru probleme de viață”, desfășurată în cadrul Campaniei Naționale 19 zile de activism pentru prevenirea violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor, coordonată de cadrele didactice Bejenaru Felicia, Andrei Jeanina, Albici Luminița, Bușoi Camelia, Pîrvulescu Eduard, Raț Jana și Pasăre Laura a avut la bază influenţarea emoţiilor şi sentimentelor pentru a provoca o schimbare durabilă de comportament a copiilor pentru a-și urma drumul, atunci când modelele sociale devin neclare sau confuze.      

Obiceiul tinerilor de a consuma droguri, este o realitate ce nu trebuie ascunsă, ci trebuie combătută prin mijloace informaţionale de care tinerii au nevoie înainte de a lua o decizie.

Copiii au înțeles că lucru cel mai de preț primit de la părinți este viața. Aceasta trebuie păstrată ferindu-se de accidente, boli și droguri. Chiar dacă uneori este înţeles faptul că oamenii recurg la consumul de tutun, alcool, droguri ilegale sau medicamente pentru a-şi rezolva problemele emoţionale, trebuie avut în vedere faptul că riscul de dependenţă este major, iar rezultatul este contraproductiv din perspectiva îmbunătăţirii vieţii lor. 

Doamna doctor Avram Alina, de la Spitalul Municipal Motru, a definit drogurile și a vorbit, cu exemple concrete, despre efectele acestora asupra oamenilor, accentuând importanța unui stil de viață sănătos.

Doamna subcomisar Duduială Ionela -Cecilia, de la Biroul de Siguranță Școlară Gorj, le-a vorbit copiilor despre cauzele care duc la consumul de droguri și despre modul în care pot ieși în evidență în mod pozitiv, fără să consume produse interzise.

Elevii clasei a V-a E, Birou Rebeca, Cioabă Gabriela, Popa Irina, Caranda Dalia, Ciuciulete Lorena, Albici Clara, Lupui Laura, Corlan Alesia, Gonciulea Melisa și Râmescu Antonia au pregătit o expunere a celor mai întâlnite droguri care anihilează voința copiilor și tinerilor, le viciază trupul și le alterează spiritul.

Elevii claselor IV – VIII au  depus efort activ pentru a înțelege mai bine acest subiect, au căutat informații, au adresat întrebări și au obținut răspunsuri, au realizat expoziții cu lucrări plastice pe această temă și au identificat factori de risc şi de protecţie implicaţi în consumul de droguri. 

Elevul Dragotă Alexandru, din clasa a VIII-a B, a vorbit despre MAREA ILUZIE a unor scriitori români în lucrarea ,,Viciile scriitorilor români,,, despre slăbiciunea şi nefericirea acestora, iar elevele Roman Daria Ioana, Panfiloiu Denisa  și Tolă Cosmina, din clasa a VII-a E, au realizat benzi desenate cu măsuri de prim ajutor acordate  consumatorului de droguri pentru a-i salva viața. 

Și elevii clasei a IV-a A, Vîlceanu Ema, Buda Ianis, Simion Sofia și Popescu Andrei au înțeles că drogurile frumos ambalate, nu rezolvă problemele ci le complică. Ei au prezentat sceneta ,,O poveste cu un iepuraș,,, îndemnându-i pe colegii lor mai mari să reziste tentațiilor, să fie puternici pentru a nu deveni prizonierii drogurilor. Viața este frumoasă și merită trăită! De aceea trebuie să luăm atitudine și să nu lăsăm pe nimeni în primejdie, ci să ne adresăm autorităților. 

La activități au participat și domnul inspector principal Dobre Alexandru, domnul Prejbeanu Silviu -reprezentantul Jandarmeriei Motru, domnul director Popescu Daniel, doamna asistent medical comunitar - Predescu Mariana, doamnele asistente Golea Ileana, Dumitrana Carmen, 134 elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru, cadrele didactice Zăvoianu Ilie, Zăvoianu Maria, Bușoi Carmen, Negrea Gabriela, domnul Pauliș Dorian, reprezentanții Consiliului Elevilor și reprezentanții Comitetului de Părinți ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru.

Pe data de 16.11.2023, pentru a aborda elevii legat de consumul de droguri într-un mod cât mai delicat, doamna profesoară Bușoi Camelia a oferit elevilor un chestionar, nu pentru a obține date statistice ci pentru a intra într-un dialog onest cu ei prin care să le explice că această problemă există și trebuie să stea la distanță de ea, deoarece orice abatere de la această regulă le pune viața în pericol.

În urma aplicării chestionarului am constat că toți elevii prezenți la activitate au înțeles că au atâtea lucruri de făcut și de învățat, că libertatea omului nu stă în drog ci în puterea lor de a spune în orice împrejurare:

,,Da vieții! – Nu drogurilor!”

 

Consilier educativ,

Prof. Bejenaru Felicia 

 

Galerie foto


Vizualizări: 537

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste