Alexandru Tomescu, din nou la Coloana fără Sfârșit, cu vioara Stradivarius!

 

Vioara Stradivarius ajunge din nou în Orașul lui Brâncuși, Târgu-Jiu. Pe data de 11 august, în parcul Coloanei fără Sfârșit, va concerta violonistul Alexandru Tomescu, iar vioara Stradivarius va încânta sufletele și auzul târgujienilor. Cunoscutul artist vine la Târgu-Jiu în baza parteneriatului pe care îl are cu Clubul Rotary. Vioara Stradivarius Elder Voicu la care va performa Alexandru Tomescu este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori Stradivarius din lume. Intrarea este liberă la acest spectacol în aer liber, însă, participanții sunt încurajați să doneze pentru copiii gorjeni din medii defavorizate. Asociația pentru Democrație, Educație, Respect (ADER) desfășoară proiectul „Dăruiește pentru viitor”, care are ca scop achiziționarea a cât mai multor ghiozdane pentru elevii care nu au această posibilitate, în special pentru cei din mediul rural.

În 2019, concertul, desfășurat sub deviza Vive la Musique, s-a bucurat de prezența a peste 1200 de spectatori în Parcul Coloanei fără sfârșit din Târgu Jiu. „Este un loc binecuvantat de Dzeu aici! Simtim si noi pe scenă. Suntem intr-unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pamant, langa măiastrul Brancusi. Este o bucurie să revin la Târgu-Jiu", spunea atunci violonistul Alexandru Tomescu. 

 Alexandru Tomescu - vioară. Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru se construiește de la debutul său, în 1985, în concerte de succes susținute în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio sau pe scena muzicală a Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri, precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Alexandru consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier. Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta. Alexandru Tomescu realizează, de 12 ani, în Turneul Stradivarius, proiect pe care l-a inițiat și pe care îl continuă an de an, în luna mai și iunie, ducând muzica clasică în toate zonele țării. Totodată se implică în acțiuni sociale și de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl derulează de cinci ani, este seria de activități culturale și educaționale de la Academia de Muzică și Arte frumoase de la Mihăileni/Botșani. Aici au loc an de an o serie de Master Classuri pentru tinerii muzicieni care trăiesc și studiază în țară și străinătate dar și pentru tinerii din zona Mihăileni/Botoșani, Suceava,Iași, Piatra-Neamt. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical – „5minute de muzică clasică” și este angajat solist concertist permanent de elită a Orchestrei Naționale Radio București. Alexandru Tomescu a câștigat, în urma concursului organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”, în noiembrie 2018, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur încă 5ani. (Sursa detaliilor despre artist: https://www.agerpres.ro)

Galerie foto


Vizualizări: 821

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste