(închide)

Biserică monument din Pojogeni, bijuteria arhitecturală din Muzeul ASTRA din Sibiu

 

O moară cu ciuturi şi case din Bălăneşti sau Arcani, adevărate monumente ale geniului constructor al ţăranului român, pot fi admirate la Muzeul Astra din Sibiu, dar și o Biserică-monument transferată din satul Pojogeni.

Complexul Naţional Muzeal « ASTRA », prin structura şi specialiştii săi, este instituţia publică de cultură cea mai în măsură să asigure protejarea şi valorificarea patrimoniului etnografic reprezentat de bunurile culturale.
La Muzeul Astra din municipiul Sibiu puteți vizita biserica-monument, transferată din satul Pojogeni, judeţul Gorj. Biserica a fost construită în 1790 şi face parte dintr-un tipar constructiv arhaic, deviat din casa ţărănească. Această construcţie prezintă particularităţi arhitecturale specifice Gorjului, printre care lipsa turlei sau a clopotniţei, care este construită separat de biserică. O a doua particularitate este prispa, aşezată pe lăţimea construcţiei, la intrarea în biserică, prin pronaos. Monumentul nu prezintă pictura interioară, excepţie făcând catapeteasma, zidită din cărămidă şi pictată conform canoanelor bisericeşti ale cultului ortodox. În luna decembrie a anului 2008 a fost transferată în cadrul muzeului din Dumbrava Sibiului. Biserica de afla într-o stare avansată de degradare, din cauza unui incendiu în anul 2006, fiindu-i afectată învelitoarea în proporție de 50%.

Vizualizări: 464

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste