(închide)

„Bullying-ul” prezent și în școlile din Gorj. Psiholog: „Violenței nu trebuie să îi răspundeți cu violență!”

 

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru non-violența în școli, joi, 30 ianuarie, a fost organizată o dezbatere cu o temă foarte importantă și de actualitate pentru elevi, părinți și profesori: bullying. Bullying-ul este o acțiune care produce injurii celorlalți efectuată în mod repetat, care se poate manifesta fizic, prin agresivitate fizică sau psihologic, prin producerea unor daune emoționale. Evenimentul a fost „pus la cale” de UMUR, un brand de print digital, împreună cu Biblioteca Județeană „Christian Tell” din Târgu Jiu și Consiliul Județean al Elevilor Gorj. Produsele UMUR pot fi găsite în magazinul de pe Calea Eroilor, afacerea fiind deținută de două tinere-Maria Bîrcu și Dorina Cioplea, ambele foste jurnaliste, implicate mereu în „viața cetății”. 

Peste 100 de elevi de la mai multe licee și colegii din Târgu-Jiu, Motru etc au participat cu interes la dezbaterea organizată la Biblioteca Județeană Christian Tell. Elevilor și profesorilor prezenți le-au vorbit Ioana Șandru, președintele Asociației DIRECT din București, psiholog, consilier școlar și trainer, absolventă de studii doctorale în Psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, cu teza de doctorat „Fenomenul bullying la adolescenți”. Aceasta a organizat și susținut de-a lungul anilor cursuri de formare și combatere a bullyingului și face parte din grupul anti-bullying constituit la nivelul Ministerului Educației. De asemenea, a luat cuvântul și Alina Mihaela Munteanu, psiholog clinician, consilier școlar, formator și educator parental, autor de lucrări de specialitate, care își desfășoară activitatea în București. Potrivit celor două specialist, în general, violenţa, indiferent de forma pe care o îmbracă, este determinată atât de factori externi, precum mediul familial sau mediul social, dar şi de factori interni ce ţin de personalitatea copilului. O formă de violenţă destul de răspândită în şcoala noastră este violenţa verbal. Din păcate, cu frecvenţă mai mare se manifestă violenţa verbală şi jignirile pe baza situaţiei economice, religioase sau etnice. Există mai multe forme de manifestare a unor comportamente de bullying, precum exprimare inadecvată sau jignitoare (poreclire, tachinare, ironizare, imitare, ameninţare, hărţuire), bruscare, împingere, lovire, rănire, dar şi intimidare etc. Ioana Șandru susține că elevii care sunt puțin diferiți față de ceilalți, nesiguri și neîncrezători în forțele proprii, tind să devină victime ale bullying-ului: „Trebui să gândiți pozitiv pentru a nu deveni victimă. Fiți precum soarele, strălucitori și împrăștiați lumină în jurul vostru! Dacă ești suficient de puternic, vorbele altora nu te vor afecta.trebuie să învățați să îi ascultați pe cei din jurul vostru, nu trebuie să puneți etichete, toleranța trebuie să fie cuvântul după care vă ghidați. Violenței nu trebuie să îi răspundeți cu violență, dar nici nu trebuie să vă lăsați jigniți, cereți ajutorul adulților, părinților, profesorilor, consilierilor școlari!”.

Elevii au pus întrebări și au ascultat cu interes soluțiile oferite de specialiștii prezenți la dezbatere. Și profesorul Anca Peptan, reprezentant al Asociației  Smart Educational Projects, le-a vorbit elevilor și profesorilor prezenți despre cyber-bullying, fenomen cotidian din ce în ce mai des întâlnit. Dezbaterea a fost încheiată cu o surpriză pregătită de reprezentanții Bibliotecii Județene: un moment cu totul special, o piesă de teatru-forum-Fii elev, nu agresor! Teatrul forum este o formă de teatru care dă posibilitatea la interacţiune și dezbatere, iar tema a fost, bineînțeles, bullying-ul, iar actori au fost câțiva elevi pasionați de această formă de artă.

Galerie foto



Vizualizări: 1,117

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste