Casa de Cultură din Novaci a celebrat 6 decenii de existență! „Novăcenii sunt tare mândri de lăcașul lor cultural”

 

Pe 13 noiembrie 1960 se inaugura Casa de Cultură din orașul Novaci, o instituție pe care localnicii și-o doreau nespus și de a cărei înființare s-au bucurat cu mic și mare! Astăzi, 13 noiembrie 2020, CASA DE CULTURĂ NOVACI a celebrat 60 de ani de la inaugurare. Profesorul Elena Basarabă, directorul edificiului de cultură, spune că 13 noiembrie 1960 „a fost ziua în care novăcenii și localnicii comunelor vecine, îmbrăcati în straie de sărbătoare, entuziaști și mândri, au participat la festivitatea dedicată inaugurării Casei de Cultură Novaci, edificiu semnificativ pentru orașul Novaci, pentru zona de sub munte, situată la extremitatea sudică a vestitului Drum al Regelui”. 

În 1960, a fost o mare bucurie că s-a putut inaugura Casa de Cultură. Era dorința cetățenilor orașului Novaci să aibă o casă de cultură, erau și atunci, ca și acum, oameni care prețuiau cultura, tradițiile și obiceiurile zonei în care trăiau. Potrivit lui Ion Grecoiu, fost primar al orașului Novaci, fost director al Casei de Cultură Novaci, pe atunci membru al echipei de mobilizare a oamenilor în calitate de secretar cu probleme de propagandă și cultură la Comitetul Raional U.T.C., la inaugurare au participat figuri politice importante ale momentului respectiv: Vasile Pungan (născut la Bălănești) viitor ambasador și apropiat al regimului Ceaușescu, Gheorghe Paloș, prim secretar la Gorj etc., dovadă clară a faptului că și în acei ani, Novaciul strălucea în nordul Gorjului! „Moștenim această operă de artă și novăcenii sunt tare mândri de lăcașul lor cultural. Ușile acestuia au fost mereu deschise pentru publicul venit la spectacolele artiștilor locali sau invitați, la filmele care rulau zilnic pentru localnicii de toate vârstele, care din acea zi, de 13 noiembrie 1960 și până în prezent, au călcat pragul casei de cultură pentru a participa la pregătiri de spectacole, la repetiții în cadrul unor trupe de fanfară, teatru, fluierași, cor, dans popular, taraf, trupă de suflători, grupuri vocale, muzică folk etc. Cei 8 directori care au condus timp de 60 de ani instituția, au ținut mereu garda sus și au încercat pe cât se poate să își pună în aplicare ideile, visele, aptitudinile”, a spus profesorul Elena Basarabă. Încă de atunci, novăcenii erau constienți că o comunitate fara viață culturală este sortită anonimatului.

Profesorul Elena Basarabă s-a ocupat ca foarte mulți novăceni să își aducă aminte că în orașul lor există un adevărat edificiu cultural care promovează adevăratele valori ale Novaciului, tinerii, tradițiile, arta și cultura. Directorul Basarabă a publicat pe pagina de socializare a Casei de Cultură mai multe texte meșteșugite pe care aveți ocazia să le citiți dacă accesați următorul link-https://www.facebook.com/Casa-de-Cultura-Novaci

Profesori și oameni de cultură din Novaci au felicitat-o pe doamna Basarabă pentru inițiativă: „La multi ani! Zi de sarbatoare amintita cu recunostinta de Nusa Basaraba! Frumos, elegant! E normal ca sufletul unei localitati sa aiba si partea culturala, artistica! Pentru multi dintre noi copilaria, adolescenta si maturitatea se intrepatrunde secvential cu viata Casei de Cultura din Novaci!”, a scris profesorul Mădălina Popica. 

Galerie foto


Vizualizări: 579

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste