(închide)

Ce este colesterolul și de ce este important să cunoaștem valorile normale?

 
Înțelegerea valorilor normale ale colesterolului este esențială pentru menținerea unei sănătăți bune, dar și pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii, identificată în toate celulele corpului. Organismul are nevoie de colesterol pentru buna funcționare, pe care îl produce în regim propriu, dar acesta poate proveni și din alimentele ingerate. Prea mult colesterol în sânge poate conduce la boala coronariană și la blocarea arterelor coronare. 
Oferim în cadrul materialului de mai jos informații importante despre ce este colesterolul, care sunt valorile normale și ce înseamnă un colesterol mărit. 
Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimilor, o lipidă insolubilă în apă, care se găsește în toate celulele corpului uman, necesară în producția de hormoni, vitamina D și substanțe care ajută la digestia alimentelor. Colesterolul provine din:
* ficat - la acest nivel este produs tot colesterolul de care organismul are nevoie;
* hrană - carnea de pasăre, produsele lactate au un conținut mare de colesterol. 
Alimentele cu conținut bogat de grăsimi saturate și trans, odată ingerate, vor transmite ficatului să producă mai mult colesterol, ceea ce poate însemna trecerea de la valorile normale ale colesterolului la un nivel anormal. Acest lucru poate genera complicații pentru sănătate. (1)

 

Tipuri de colesterol

Colesterolul total este o analiză de laborator utilă în diagnosticare, dar și în tratarea problemelor generate de excesul de colesterol și lipide la nivelul sângelui, precum și în ținerea sub control a afecțiunilor metabolismului lipoproteinelor. 
Colesterolul HDL sau "bun", așa cum sugerează și numele, are rol protector și previne formarea plăcilor de aterom sau a depozitelor întărite, în timp ce colesterolul LDL sau "rău" este responsabil pentru blocarea vaselor de sânge și apariția plăcilor de aterom, care în timp, obturează sau blochează fluxul normal de sânge încărcat cu oxigen spre țesuturi. (2)

 

Valori normale ale colesterolului

În funcție de sexul și vârsta persoanei supuse analizelor, valorile normale ale colesterolului sunt diferite. 

 

Indivizi cu vârsta mai mică sau egală cu 19 ani
Colesterol total < 70 mg/dl;
Colesterol LDL < 110 mg/dl;
Colesterol HDL > 45 mg/dl. 


Bărbați cu vârsta de 20 de ani și peste
Colesterol total 125 - 200 mg/dl;
Colesterol LDL < 100 mg/dl;
Colesterol HDL > 40 mg/dl. 


Femei cu vârsta de 20 de ani și peste
Colesterol total 125 - 200 mg/dl;
Colesterol LDL < 100 mg/dl;
Colesterol HDL > 50 mg/dl. 


Copii și femei însărcinate
Valorile normale ale colesterolului pentru aceste categorii sunt mai mici la fiecare nivel în parte cu 20 până la 30 mg/dl. (3)

De ce contează valorile colesterolului?

Deoarece colesterolul circulă în sânge, creșterea cantității de colesterol înseamnă un risc mai mare pentru sănătate. Valorile anormale de colesterol contribuie la apariția bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral, un motiv în plus pentru testarea periodică a colesterolului, în cadrul analizelor periodice de monitorizare a stării generale a organismului.
Alături de alți factori de risc precum fumatul, hipertensiunea arterială sau diabetul, colesterolul mărit poate contribui la apariția unor probleme grave de sănătate. (1)

Ce înseamnă colesterol mărit?

Colesterolul mărit este considerat a fi la valori de peste 200 mg/dl. Atunci când nivelul colesterolului HDL și a celui LDL sunt peste limita superioară, valorile colesterolului total sunt mari, ceea ce înseamnă risc crescut de afecțiuni cardiovasculare pe fondul acumulării de depuneri de grăsimi pe pereții vaselor de sânge, îngustarea acestora și diminuarea sau blocarea oxigenului la anumite țesuturi. Toate acestea pot favoriza apariția infarctului miocardic, a anginei pectorale, a bolii arteriale periferice sau a insuficienței cardiace. (2)
Cunoașterea valorilor normale ale colesterolului și efectuarea analizelor periodice trebuie să fie parte a planului care vizează schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor, obiectivul avut în vedere fiind reducerea valorilor mari de colesterol sau menținerea acestuia în limite normale, într-un mod cât mai benefic pentru starea generală de sănătate. 
 
Acest articol despre colesterol și valorile sale normale este strict informativ. Pentru menținerea stării de sănătate o perioadă îndelungată, dar și pentru ameliorarea problemelor apărute, mergi la medic, fă analizele de laborator indicate și respectă sfaturile specialistului!
 

 
Surse de informare:
1. What is Cholesterol? - https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol
2. Cholesterol - https://medlineplus.gov/cholesterol.html#:~:text=Cholesterol%20is%20a%20waxy%2C%20fat,all%20the%20cholesterol%20it%20needs
3. Cholesterol Numbers and What They Mean - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11920-cholesterol-numbers-what-do-they-mean

Vizualizări: 357

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste