(închide)

Ce poți să faci și ce este interzis de Sfântul Ion

 

Câteva mii de gorjeni și câteva milioane de români sărbătoresc, pe 7 ianuarie, Sfîntul Ion. Sunt însă câteva tradiții de care trebuie să ținem seama în această zi de sărbătoare. Cert este că pe 7 ianuarie trebuie să fim veseli...fără să bem vin roșu!

De Sfântul Ion nu se consumă vin roșu, licoarea amintind de martirajul Sfântului Ion. Sfântul Ion este cunoscut ca fiind protectorul pruncilor.

De asemenea, se spune că cine nu este vesel în aceasta zi, va fi trist tot restul anului.

Tot pe 7 ianuarie ăncepe un post special, aproape negru, ce durează aproximativ doua saptamani. Demult, în această zi nu se taia nimic cu cutitul, toate alimentele de la masa se rupeau cu mana. O alta interdictie era cea a folosirii măturii, care ar deranja liniștea morților.

Un obicei vechi spune că de Sfântul Ion trebuie sa ne stropim cu aghiasma pe fata, pentru a fi feriti de boli tot anul. O alta vorba din batrani spune ca dupa aceasta sarbatoare vremea se mai încălzește, adică se botează gerul.

CERCETĂRI

În 2010, în podeaua unei biserici bulgare de pe insula Sf. Ivan (Sveti Ivan) au fost descoperite niște oseminte care, după ce au fost datate cu carbon-14, s-au dovedit că aparțin primului secol d.Hr. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au tras concluzia că acestea aparțin lui Ioan Botezătorul deși nu pot dovedi cu certitudine acest lucru.

Voi ce legende știți?

Vizualizări: 699

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste