(închide)

Chef Bogdan Rada de la Fifty Five Bistro: „Dacă îți faci meseria cum trebuie, lucrurile bune vin de la sine!”

 

Face parte dintre norocoșii care și-au găsit destul de repede drumul în viață! Chef Bogdan Rada este un tânăr originar din Țicleni, care face, carieră în Timișoara! Este bucătar la un restaurant din Giroc, este apreciat de clienți și iubit de familie și prieteni. În opinia sa, „a fi bucătar e una dintre acele meserii pe care nu o poți face dacă nu o iubești! Dar,dacă îți meseria cum trebuie, lucrurile bune vin de la sine!”. Pentru Bogdan, pasiunea pentru gătit a devenit drumul său în viață!

A început să muncească de când avea 15 ani, având de la joburi mărunte la destul de importante. Liceul l-a absolvit la Țicleni, orașul său natal, locul în care Bogdan Rada revine cu mare drag ori de câte ori îi permite programul încărcat. Acum la 29 de ani, își amintește cu nostalgie perioada petrecută acasă și frumusețea anilor de liceu. A plecat din Gorj în 2012, căutându-și „drumul”! L-a găsit destul de repede. „După absolvirea liceului la Țicleni, am studiat managementul afacerilor la Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu, trei semestre, după care am renunțat. Am o diplomă basic de bucătar pe care am obținut-o foarte recent și care, după părerea mea, nu are nico relevanță. Nu am niciun curs de specialitate. Tot ceea ce știu despre bucătărie, am învățat din experiențele proprii. Am plecat din Gorj prin 2012. Am lucrat prin diferite zone ale țării”, a declarat Bogdan Rada pentru Pagina Olteniei. Despre perioada în care a lucrat în județul natal își amintește cu drag și spune că a învățat ce înseamnă responsabilitatea, pentru că era doar un copil când a început să își ajute un prieten care avea o rețea de internet și un café-internet. A avut joburi fel de fel: „Am început să muncesc pe la vârsta de 15 ani. Am avut, pe rând, mai multe joburi mărunte în perioada liceului până am ajuns, în 2011 să lucrez la o companie mare din industria managementului deșeurilor. Am început ca și operator de cântar și am ajuns, în timp, să am mai multe funcții și atribuții, am învățat ce înseamnă responsabilitatea care vine cu o slujbă, lucruri bune”, a spus Bogdan Rada.

Pasiunea pentru gătit, drumul său în viață!

Spuneam mai devreme că Bogdan face parte dintre norocoșii care și-au găsit repede drumul în viață! O spune chiar el: „Bucătăria este drumul meu, adevărat! Îmi plăcea să gătesc încă din școală, când mergeam cu colegii de clasă să facem un grătar în pădure. Găteam la orice petrecere la care participam și la oricine acasă. Am început să mă gândesc mai serios la bucătărie din momentul în care am ajuns la Londra, în 2015. Cinci ani frumoși am petrecut în Londra. Decizia de a pleca acolo a fost destul de spontană. S-a întâmplat atât de repede încât nu am înțeles mare lucru. Am acceptat un job de kitchen porter (spălător vase) într-un restaurant destul de bun în Soho. Acolo am rămas pentru toată perioada petrecută în capitala Angliei și am ajuns să conduc una dintre bucătăriile lor după un timp. Cred că a fost o perioada mai mult decât intreresantă pentru mine! (…) Cred că bunătatea mă definește ca om, iar ca bucătar profesionist, perfecționismul și dragostea pentru bucătărie”, a afirmat chef Rada. În mai 2018 Bogdan Rada a acceptat un job pe un vas de croazieră și spune că în acele câteva luni a învățat foarte multe lucruri care l-au ajutat în carieră. Era un vas fluvial, cu capacitate de 100-110 oaspeți, care naviga pe râurile și canalele din Germania, Polonia și Republica Ceha. „A fost o perioadă foarte interesantă, dar nu neapărat cea mai plăcută. Consider că mi-am făcut stagiul militar în cele trei luni petrecute acolo. Am învățat multe lucruri și chiar e un loc unde poți învăța bucătărie, plus remunerația”, a declarat Bogdan Rada.

Chef la Fifty Five Bistro Timișoara (Giroc)

Acum, Bogdan face carieră la Timișoara, mai exact este chef la Fifty Five Bistro din cartierul Giroc, restaurant apreciat de clienți, datorită felurilor de mâncare pe care le servește. „Am deschis  Fifty Five Bistro in martie. Drumul nostru e încă la început, dar am ajuns destul de competitivi pe piața online a restaurantelor din Timișoara. Suntem o gașcă de băieți faini care vor să facă treabă și asta face lucrurile să meargă în cea mai bună direcție posibilă. Meniul pe care îl avem este unul destul de diversificat. Tradițional românesc, burgeri, pizza, paste…, dar o să mergem  mai mult spre zona de burgeri și sandwich-uri gourmet. Feedback-ul pe care îl primim din partea clienților este îmbucurător și asta ne face să credem că servim o mâncare cel puțin decentă! (…).”, a afirmat Bogdan Rada. Despre acest restaurant și despre ce puteți servi aici aflați mai multe AICI!!

Multă muncă și iar muncă

Fiecare meserie bine făcută vine cu sacrificii pe care trebuie să fii dispus să le faci, spune Rada. Pentru el a fi bucătar este un mod de viață, iar asta înseamnă multă muncă, și mai multă muncă, documentare, dorință de învățare, încercări etc. „Mai înseamnă dureri de oase, nervi, transpirație, arsuri, sângerări, înjurături și lipsa vieții personale. Cred că este una dintre acele meserii pe care nu o poți face dacă nu o iubești. (…) Nu am neapărat un fel de mâncare pe care prefer să îl fac. Îmi place foarte mult să gătesc afară, la foc și o fac de fiecare dată când merg acasă”, a mai spus Bogdan Rada. Tânărul recunoaște că a moștenit talentul de a găti și priceperea de la mama sa. Nu mai ține minte, în schimb, care a fost felul de mâncare pe care i l-a gătit prima dată mamei sale: „De la ea am moștenit dragostea pentru bucătărie și gătit și pentru mine, ea e cel mai bun bucătar din lume! Am avut norocul să am o familie care nu a încercat să mă ghideze către ceva anume și m-a lăsat să îmi aleg singur drumul. Am avut susținerea lor în tot ceea ce am vrut să fac!”, a spus, zâmbind recunoscător, chef Bogdan Rada. Chiar dacă mai mereu îi este dor de casă, tânărul are norocul de a avea prieteni mulți în Timișoara. Parte din ei sunt chiar din orașul său natal, Țicleni, și se bucură de câte ori poate de compania lor. „Încerc să merg la ai mei, acasă, cât de des pot și o fac întotdeauna cu bucurie. (…) Nu prea sunt genul de persoană care să își facă mari planuri de viitor. Cred că dacă îți faci meseria cum trebuie, lucrurile bune vin de la sine. (…) Evit, în general, să dau sfaturi, dar aș zice că e important să îți câștigi traiul din ceea ce îți place și din ceea ce te pricepi să faci!”, a spus Bogdan Rada.

 

Galerie foto






Vizualizări: 4,251

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste