(închide)

Cinci instituții cheie au semnat acorduri pentru screeningul hepatitelor în Dolj

 

Un nou pas important pentru sănătatea publică din regiunea Sud-Vest Oltenia a fost făcut ieri, odată cu semnarea oficială a primelor acorduri de colaborare pentru funcționarea Rețelei Hepa-Link, parte a proiectului LIVERO3. Evenimentul a avut loc la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, reunind reprezentanți ai principalelor instituții medicale și administrative din județul Dolj.

Rețeaua Hepa-Link are ca scop consolidarea colaborării între actorii din domeniul sănătății în vederea îmbunătățirii depistării, monitorizării și tratării hepatitelor virale în regiune.

În cadrul întâlnirii de la UMF Craiova, au fost parafate cinci acorduri de colaborare între instituții-cheie: Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Consiliul Județean Dolj, Direcția de Sănătate Publică Dolj, Societatea Națională de Medicina Familiei – Filiala Dolj și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

“Promovăm excelența și performanța nu doar în educația medicală pe care o asigurăm la 
cele mai înalte standarde, ci și în programele de sănătate publică în care ne implicăm. Avem o vastă expertiză științică și medicală, dar și determinarea necesară pentru a fi parte dintr-un program ambițios din punct de vedere logistic și medical, dar cu o valoare incontestabilă pentru populație”, a declarat prof. dr. Dan Gheonea, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova. 

De asemenea, președintele Consiliului Județean Dolj, Dorin-Cosmin Vasile a subliniat 
importanța acestui parteneriat pentru județul Dolj.

“Am acceptat cu bucurie și onoare invitația Institutului Clinic Fundeni de a colabora într-un proiect care vizează îmbunătățirea stării de sănătate a cetățenilor. Consiliul Județean Dolj s-a implicat activ în derularea programelor de screening la nivelul județul Dolj, suntem alături în această nouă inițiativă și salutăm implicarea și dedicarea cadrelor universitare și medicale în aceste proiecte menite să ne ducă spre o mai bună accesare a serviciilor de sănătate și un nivel mai mare de informații care să ne ajute să ne menținem sănătoși” , a declarat Vasile. 

Proiectul LIVE(RO)3 este cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Sănătate 
(PS), Prioritatea 1: Creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară, a 
serviciilor oferite în regim ambulatoriu și îmbunătățirea și consolidarea serviciilor preventive și este implementat de Institutul Clinic Fundeni în calitate de Beneficiar alături de cei doi parteneri - Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi și Institutul Național de Sănătate Publică.

Scopul rețelei Hepa-Link este de a promova colaborarea între furnizorii de servicii de screening, autoritățile publice locale, autoritățile cu atribuții în domeniul sănătății publice, centrele de screening, ong-urile din domeniu, asociațiile profesionale și instituțiile coordonatoare la nivel național.

“Ce ne dorim prin înființarea acestei Rețele de comunicare între specialiști în sănătate, medici cu experiență în derularea programelor de screening și autorități publice locale este să asigurăm o bună coordonare între instituțiile implicate și o comunicare eficientă și constantă atât între actorii angrenați în programul de screening, dar și către pacienți, cei care sunt beneficiarii reali ai acestui program. Mai mult decât atât, vorbim despre un program extins de screening care integrează principalele patologii care afectează sănătatea ficatului, respectiv hepatitele virale B/C/D, boala hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice, cunoscută sub denumirea de ficat gras și boala hepatică asociată consumului de alcool, aceste 2 patologii din urmă fiind într-o ascensiune îngrijorătoare în ultimii ani” a declarat managerul proiectului LIVERO3, prof. dr. Liliana Gheorghe, medic primar gastroenterologie și hepatologie.

Vizualizări: 563

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste